- Krem.no - https://krem.no -

Marvposteier

Frem fra glemselen-kake

Marvposteier har jeg laget i hundrevis, men aldri helt fra bunnen av. Jeg har som de fleste andre konditorer i dette landet laget disse med pulver og vann. Formene kjøpes ferdig foret med butterdeig. Jeg måtte altså bli 44 år før jeg lagde marvposteier uten halvfabrikata. Noe tyder på at jeg begynner å bli en gammel dame.

Jeg var nysgjerrig – hva fantes av oppskrifter på denne klassikeren på nettet? Noen fantes det, men de aller fleste av disse såkalte marvposteien var laget med mørdeig. Ekte marvposteier lages med butterdeig. End of story.

For ikke så lenge siden lagde jeg en sak om den kjøpte butterdeigen. Den du finner i frysedisken, med påskriften: «smørdeg». Sannheten er at den ikke inneholder spor av smør. Den er laget med margarin. Så derfor har jeg laget butterdeig med smør. Oppskrift finner du her. Det tar en halv dag, men når du først har laget en porsjon har du i fryseren lenge.

Jeg måtte lage to porsjoner ettersom den første marvposteien min så ut som en makron på toppen. Med noen små justeringer fikk jeg det perfekte utseendet jeg var ute etter. Legger ikke på deig i kryss på toppen, syntes de er finere uten.

Formene har jeg kjøpt i Sverige, men du kan kjøpe former på Biltema eller bruke sandkakeformer.

Marvposteier (ca. 12 stk)
4 -5 plater butterdeig knadd sammen

100 g melis
130 g mandler

100 g eggehvite (ca. 3 stk)
en klype salt

Slik gjør du:
1. Tin butterdeigsplater under et håndkle. (eller bruk en dag på å lage den selv – med smør). Kna sammen og la ligge litt før du kjevler deigen utover. Ta pauser om deigen er strev. Du trenger å kjevle den så tynn som mulig. Prikk den godt med en gaffel.
2. Stikk ut rundinger med en utstikker (8.5 cm i diameter). Klem deigen godt ned i formen. La hvile ca. halv time.
3. Bland melis og mandler i en foodprocessor til du har en finkornet blanding.
4. Pisk eggehvite med en klype salt til den er stiv. Dryss inn melis/mandleblandingen og vend sammen til du har en fin og jevn masse.
5. Bruk en sprøytepose eller en skje og fordel massen i de tolv formene.
6. Stekes på 200 grader på nederste rille i ca. 15-20 minutter.

Klassiker, ikke bare for damer med blått hår. Marvposteier er mye bedre enn sitt gæmlis-rykte. Disse kunne godt bli de nye makronene. Gjerne for meg.