- Krem.no - https://krem.no -

Mjuke matpakkeruter

I dag har jeg hatt polarbrød i hodet. Meningen var at det skulle smake sånn, men det fikk jeg ikke helt til. Derfor fikk de et litt annet navn. Men, de er veldig gode. Og fantastisk myke. Det er fordi jeg har kombinert to baketeknikker: norsk skålding og asiatisk tangzhong. Noen vil si det er smør på flesk, men alt for at det skal bli så mjukt som mulig!

Jeg har jo allerede laget noen veldig gode (syntes jeg selv) polarbrød. De er kanskje hakket for vanskelig for folk å lykkes med? Noen digger dem, men ellers er det sjelden jeg hører noen baker dem, derfor tenkte jeg å lage en ny versjon, en med litt mindre ingredienser – i firkanta form. Målet har hele tiden vært å få dem til å bli så myke og smakfulle som mulig.

Kritisk punkt? Pass på at deigen ikke blir for varm. La de første ingrediensene i bollen stå helt til det får romtemperatur. Ellers er dette en god deig å jobbe med. Jeg kjevlet den rett ut på to bakeark, med mel under. Da kan du bare dra dem rett over på rist eller plate.

Jeg ser for meg at dette kan bli godt å ha i fryseren, putte et par sekunder i brødristeren, så smøre med pålegg på toppen. Og du – skulle de bli litt for høye, bare skjær i to og legg pålegg i midten.

Se instruksjoner under bildene lenger ned.

Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
Bløtlegg det grove melet i en bakebolle: (se bilder lenger ned på siden)
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann

tilsett tangzhongjevning:
2.5 dl vann
50 g hvetemel

Når det er kjørt sammen og stått i 30 min, tilsett:
35 g fersk, blå gjær eller 8 g tørrgjær (ca. 3 ts)
450 g hvetemel
2 dl kaldt vann
5 ss sukker (ta mindre om du ikke liker det søtt i det hele tatt)
8-10 g salt (2-3 ts)
50 g smør

Slik gjør du:
1. Lag tangzhongjevning: Ha vann og mel i en kjele. Varm til det tykner ca. 65 grader (gjør ingen ting om det bobler litt). Rør hele tiden.
2. Vei opp det grove melet i en bakebolle. Tilsett 2 dl kokende vann.
3. Tilsett tangzhongjevning. Bland til det går sammen. La stå i ca. 30 min (har romtemperatur).
4. Tilsett hvetemel, 2 dl kaldt vann og gjær.
5. Elt deigen i noen minutter før du tilsetter sukker, salt og smør i terninger.
6. Elt videre til deigen begynner å slippe kanten på bakebollen. Total eltetid avhenger av intensiteten på eltingen, men jeg vil anslå ca. 15 min.
7. Dra en pose over deigbollen og la den stå på benken i ca. 30 minutter.
8. Del deigen i to, kjevle den ut på hvert sitt bakeark. Bruk mel under.
9. Kjevle så deigen dekker hele arket. Prikk deigen med en gaffel. Bruk en trinse (pizzahjul) og del deigen opp i passe store ruter.
10. Etterhev i ca. 30-45 min.
11. Rett før steking: spray/ pensle på litt vann og sikt over litt mel.
12. Stek midt i ovnen på 225 grader, enten over/undervarme eller varmluft i 8-10 minutter. Med varmluft går det ofte litt raskere. Avkjøl på rist. Frys samme dag de er bakt og tin når de skal spises, enten i ovnen på 120 grader noen minutter eller i en brødrister.

Etter å ha tilsatt kokende vann i det grove melet, tilsett tangzhongjevning. Bland og la stå i ca. 30 min.
Når det grove har fått romtemperatur, tilsett hvetemel, gjær og 2 dl vann.
Når deigen har eltet noen minutter, tilsett sukker, salt og smør i terninger.
Deigen er ferdig eltet når den er i ferd med å slippe bollen. Ta gjerne glutentest. Litt vanskeligere med grov deig, men prøv.
Jeg hadde 40 g gjær, det ble litt for mye. Det er for mye fart i denne, som bare har stått 30 min. (Har redusert til 35 g i oppskrift).
Del deigen i to like store deler og kjevle ut på bakeark.
Ha mel under, så blir det enklere å kjevle.
Kjevle deigen HELT ut i kantene. Prikk godt med gaffel.
Del i passe store ruter. Etterhev i 30-45 min.
Plata mi ble for liten, så jeg dro den over på risten (risten er opp ned)
Pensle/ spray med vann og dryss på litt mel før steking om du liker det lit fjongt.
Stekes midt i ovnen på 225 grader 8-10 min.
Smøres med pålegg på toppen. Puttes gjerne i matboksen.