- Krem.no - https://krem.no -

Mmm….marsipan!

Denne kaka lagde jeg på God Morgen Norge sammen med Wenche Andersen for maaange år siden. Nå trenger jeg din kreative hjelp for å finne ut hva jeg skal bruke flere kilo marsipan til.

Legg igjen en kommentar og vinn!

Jeg har i dag fått fler kilo marsipan som jeg trenger din hjelp for å få brukt opp. Hva vil du jeg skal lage?

Vær kreativ og del dine tanker og ideer i kommentarfeltet under, eller bare skriv en hilsen, og du er med i trekningen av tre gavesett som består av marsipanmodelleringspinner + 1/2 kg marsipan.

Trekningen vil skje fredag 8. mars 2013

Vinnere ble Mona, Liv og Ragnhild som alle har fått beskjed og tatt kontakt. Premie kommer i posten! TUSEN TAKK til alle for gode tips!

Klikk på read more for å lese om marsipanens historie 🙂

Historie og fakta om marsipan

Her kommer en artikkel om marsipan som tidligere har vært publisert på krem.no
– til glede for nye lesere 🙂

Du tenker kanskje ikke over det, men hver gang du spiser marsipan får du i deg store mengder mandler. Forresten. Å si «store mengder» er nok kanskje å ta i litt for mye. De fleste marsipanprodusentene er nemlig ikke særlig rause med bruken av mandler i sin marsipan. Påske/julemarsipanen fra Nidar inneholder hele 42% mandler, og de er nær sagt «best i klassen» her i landet. Den marsipanen vi vanligvis får kjøpt i butikkene består av mellom 20% og 30% mandler. Resten er sukker!
I Tyskland derimot, får man ikke lov å kalle det marsipan i det hele tatt hvis mandelinnholdet er mindre enn 50%. I Lübeck nøyer man seg ikke med slike kvalitetskrav. Der produseres marsipan i forholdene 70 % mandler 30 % sukker. Du kan også få kjøpt såkalt «Edelmarsipan» som består av hele 90% mandler.

Historie
Marsipan er kjent så tidlig som år 900. Konfektmakere lagde en søt mandeldeig av mandler og sukker, noe som ble svært populært. I senere århundrer ble mandelmassen fremstilt av apotekere, særlig i den nordlige delen av Europa. På 1600 tallet er mandelmasse beskrevet i apotekernes bøker som et middel mot søvnløshet. Vidundermiddelet var kun tillatt å fremstille i små mengder, av kyndige apotekere. Marsipan ble etterhvert sett på som en luksusvare, og man begynte å gi hverandre små kaker av marsipan i gave for å vise sin velstand. De velstående visste godt hvilken delikatesse (og status) det ga, og serverte ofte marsipan som konfekt på sine fester. For å forhindre at den søte mandelmassen ble en «folkelig» godsak ble et forbud vedtatt mot å gi marsipan som dåpsgave i Leipzig 1661.

Fakta
Marsipan er laget av søte mandler. Inne i selve mandelfrukten finnes et hardt skall som rommer to frøkjerner; mandlene. Mandlene vokser på mandeltrær som i dag dyrkes under alle slags klimaforhold. Trærne blir 6-8 meter høye. Blomstene på mandeltreet er hvite og rosa og er usedvanlig vakre når de står i full blomst. Noen trær har bitre mandler og de brukes til å smaksette søte mandelmasser. De bitre mandlene er noe mindre og smalere, og inneholder stoffer som kan spaltes til blåsyre. Man er imidlertid ikke i direkte helsefare av å spise marsipan!

Kvalitet
Som tidligere nevnt er kvaliteten på marsipanen avhengig av hvor mange prosent mandler massen inneholder. Jo større prosentandel mandler, jo bedre kvalitet. Man kan selvfølgelig lage god marsipan hjemme på kjøkenbenken, men den beste marsipanen blir etter min mening fabrikkprodusert!
Enkelte produsenter tilsetter aprikos/ferskejkjerner for å lage en «billigere» vare, noe de fleste marsipankjennere vet å styre unna. Har du lyst på ordentlig kvalitetsvare skal du kjøpe såkalt Lübeckmarsipan. Dette navnet er nå merkevarebeskyttet, slik at det kun er marsipan produsert i denne byen som får lov til å bruke det i sin markedsføring. Byen som ikke helt selv vet hvorfor og hvordan den ble «marsipan-mekka» kan skryte av å ha fremstilt marsipan i flere hundre år, og stadig med de samme oppskriftene.