- Krem.no - https://krem.no -

Mormonsen

Kaka som sto på bordet hos «mor»

Min farmor ble bare kalt «mor». Da mor på Haugsletta inviterte på kaffeslabberas sto alltid denne kaka på bordet. Kaka med de harde, mørke knortene fikk som oftest stå i fred for meg.  Heldigvis har jeg med årene kommet på andre tanker, for dette er en saftig formkake som smaker godt. De sorte «knortene» er bitte små smakfulle rosiner, kalt korinter.

Rør smør og sukker luftig

Rør inn ett og ett egg. Visp godt sammen mellom hvert egg og rør opp fra bunnen. Sikt inn det tørre sammen med melk. Ikke rør for mye.

Has i en langpanne og smøres jevnt utover. Strø på korinter, mandler og perlesukker
Jeg må innrømme at som barn var denne kaka langt fra noen favoritt. Kake med korinter var for gamlinger. Men her om dagen snublet jeg over en pakke med fantastiske korinter. Korinter er jo nesten glemt. Dessuten er de stort sett altfor harde, altfor tørre og kan i de verste tilfeller utgjøre en fare for tanngarden. Men disse korintene var av beste sort og derfor tenkte jeg – nå skal jeg lage den kaka mor alltid pleide å lage. Mormonsen. 

Mor het Martha og var gift med min farfar Aage, kalt far. Begge jobbet i bakeriet som ble hetende Jessheim Hjemmebakeri. De startet i det små og jobba og sleit, seint og tidlig, for den lille bedriften. Som oftest hadde de kaker fra bakeriet til kaffekosen, men mor likte alltid å bake litt selv. Min datter er oppkalt etter mor på Haugsletta, og da jeg i ettermiddag tilbød Martha på seks å smake på den nystekte kaka, svarte hun som meg da jeg var barn; 
– mamma, jeg liker ikke sånn jeg. 
Den er vel fortsatt forbeholdt gamlinger…som meg 🙂


Mormonsen

350g sukker
350g smør
350g hvetemel
6 egg
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker
1 dl melk

40-50 g korinter
20-30 g mandelflak
Perlesukker

Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin).
2. Rør inn ett og ett egg. 
3. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. 
4. Rør inn melken til slutt.
5. Strø på korinter, mandelflak og perlesukker.

Stekes i langpanne 42 x 29 cm på 180 grader i 20-25 minutter. 

PS. Er korintene dine tørre? Legg dem i varmt vann 1/2 times tid. Hell av vannet og strø på kaka. 

Mormonsen servert på fatet fra min farmor. Perlesukkeret smeltet i ovnen, ellers ser kaka helt lik ut som da hun lagde den.