- Krem.no - https://krem.no -

Napoleonskake

Ønskereprise 

Et av mine aller første blogginnlegg i 2012 handlet om Napoleonskaken som jeg ønsket å døpe om til Millefeuille. Da hadde jeg ikke helt dreisen på bloggingen, derfor får du dette innlegget publisert på nytt, nå med litt mer forståelig oppskrift og fremgangsmåte.

Det er på tide å gi napoleonskaka den plassen den fortjener, nemlig på øverste hylle blant det aller ypperste av franske konditorbakverk! Du er kanskje ikke enig? Forståelig. Napoleonskake klinger liksom ikke lenger. Det gir litt emmen smak i munnen. Baker- og konditorbransjen i Norge må nok ta store deler av skylden for akkurat det. Seige, uspiselige tertebunner, vaniljekrem laget av syntetisk vanilje og mer pulver enn fløtekrem. Pføy! Nei, det må nok mer enn ekte vanilje til for å rette opp inntrykket.

Kanskje et navnebytte kan gjøre susen? Napoleonskaka trenger rett og slett å bli fjånga opp! Tror du muffins-med-steæsja-smørkrem hadde slått like bra an som cupcakes? Neppe. Derfor drar jeg nå fram forslaget om å kalle denne fantastiske konditorkreasjonen for Millefeuille. Som den stort sett heter for resten av verden. Millefeuille betyr tusen lag, og gjenspeiler hva denne kaken er laget av, nemlig butterdeig (som består av lag på lag på lag med smør og deig). Disse lagene er hele hemmeligheten bak den knasende sprø bunnen. Dekoren på Millefeuillen er litt mer fancy enn på vår norske variant, men det fører kanskje til at den endelig får den oppmerksomheten den fortjener?Napoleonskake/ Millefeuille

4 plater butterdeig (eller se her hvordan du kan lage den selv
400 g vaniljekrem
3 dl kremfløte Hvordan piske krem?
2 plater gelatin
melis og vann
rom

Slik lager du napoleonskake:
1. Lag kokt vaniljekrem - avkjøl i kjøleskap.
2. Tin frosne butterdeigsplater i 15-20 minutter under et klede. Kna deigen sammen og la den hvile litt. Kjevles tynt utover på en bakeplate kledd med bakepapir. 
3. Kjevle deigen 1-2 mm tynn og prikk godt med en gaffel. 
4. La deigen hvile en halv time før steking midt i ovnen på 210 grader 15-20 minutter, til bunnen har fått en gyllen farge. Stek den heller litt for lenge enn for kort (ved for kort steking blir den gjerne seig).
5. Avkjøl før du deler bunnene i to like store firkanta deler. 
6. Pisk slapp kremfløte og bland inn ca. 400 g vaniljekrem. La gelatinplater ligge i kaldt vann i 5 minutter og smelt i 2 ss kokende vann. Ha litt av vaniljekremen i gelatinen, før du blander alt inn i resten av kremen. Stryk kremen utover den ene bunnen. 
7. Legg på den andre delen med bunnen opp. 
8. Bland melis og vann og noen dråper romessens (eller bruk 1 ss ekte rom)til du har en passe fast glasur. Stryk utover med en palett (stekespade).
9. Hell varmt vann i en beholder og plasser en god sagekniv i beholderen). Kutt i passe store biter.

Napoleon smaker best samme dag som den er laget og egner seg ikke for frysing.

​Tin frosne butterdeigsplater i 15-20 minutter under et klede. Kna deigen sammen og la den hvile litt. Kjevles tynt utover på en bakeplate kledd med bakepapir.

Kjevle deigen tynt (1-2 mm) og prikk godt med en gaffel. La deigen hvile en halv time før steking midt i ovnen på 210 grader 15-20 minutter, til bunnen har fått en gyllen farge. Stek den heller litt for lenge enn for kort (ved for kort steking blir den gjerne seig).

Butterdeigen må ha jevn tykkelse og trenger mellom 15-20 minutter i ovnen. Den skal bli skikkelig sprø, ikke seig. 
Avkjøl før du deler bunnene i to like store firkanta deler. 

​Pisk slapp kremfløte og bland inn ca. 400 g vaniljekrem. La gelatinplater ligge i kaldt vann i 5 minutter og smelt i 2 ss kokende vann. Ha litt av vaniljekremen i gelatinen, før du blander alt inn i resten av kremen. Stryk kremen utover den ene bunnen

​Legg på den andre delen med bunnen opp. 

​Bland melis og vann og noen dråper romessens (eller bruk 1 ss ekte rom)til du har en passe fast glasur. Stryk utover med en palett (stekespade). 

​Hell varmt vann i en beholder og plasser en god sagekniv i beholderen). Kutt i passe store biter. 

Jeg lagde både noen runde kaker og en firkantet kake. Legg sammen krem, bunn og bringebær. Dersom du ikke har utstikker kan du benytte et glass eller lignende til å lage rundinger. 
Perfekt som små «treats» til afternoon tea…

Ahhh, SÅÅÅÅ godt!