- Krem.no - https://krem.no -

Opp ned sjokoladekake (snickerskake)

Sjokoladekake med peanøtter og karamell

Mange spør etter snickerskake. Bare så det er sagt – min er annerledes enn alle de andre. Server den gjerne med litt krem på toppen. 
Jeg fant ut at jeg manglet en snickerskake på krem.no, men i stede for å kopiere alle de haugene av snickerskaker der ute på nett bestemte jeg meg for å lage min egne variant. Det kan jo tippe begge veier – noen vil sikkert bli begeistret over en god sjokoladekake, mens andre blir skuffet over at det ikke er «den vanlige» snickerskaka. Vel. Da kan du jo bare surfe videre. 

Min kake er en sjokoladekake med lite fett og sukker i selve kaken. Den er temmelig mørk og har mye sjokoladesmak. Så er det litt karamell og peanøtter på toppen. Skulle kanskje ønske det ble litt mer karamell, (dessverre rant noe ut av formen min under steiking) men som alternativ til sjokolade inni (og på toppen) gir jeg deg en oppskrift på karamellsaus som du gjerne kan lage og ha på isteden. Det er ditt valg! 

Denne kan altså lages både med ekstra karamellsaus til eller smeltet sjokolade, men jeg har også et tredje forslag:
​Å servere den med en kremdott…

Opp ned snickerskake ala Elin
4 egg
150 g sukker
50 g sjokolade
100 g smør
100 g hvetemel
35 g kakao
2 ts bakepulver
1.5 ts vaniljesukker

Karamell til bunnen av formen:
30 g smør
50 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
50 g lys sirup

80 g saltede peanøtter

Topping/ Fyll
Smeltet sjokolade
150 g sjokolade
25 g smør 
smeltes sammen og strykes på (et lag inni og resten på toppen)

ELLER lag en karamellsaus:
Karamellsaus
1 dl sukker (bruk gjerne brunt sukker)
1 dl fløte
2 ss smør
1 -2 ss lys eller mørk sirup
Ha alle ingrediensene i en kjele og kok massen skal kokes til den får sauskonsistens (ca. 7-10 minutter)

Kaken egner seg veldig godt med littpisket kremfløte 

Slik gjør du:
1. Kle en springform (ca. 22-24 cm) med bakepapir og start med å lage karamellen som skal helles i bunnen av forma. 
2. Ha ingrediensene til karamellen i en kjele (ikke ha i peanøtter). La det koke i 3-5 minutter. 
3. Hell karamellen i forma og ha på hakkede peanøtter. 
4. Lag kakerøra. Start med å piske egg og sukker til eggedosis.
5. Smelt sjokolade og smør sammen, enten i mikro eller over vannbad. 
6. Hell sjokolade og smør i eggedosisen, bland sammen. 
7. Sikt inn det tørre og rør det forsiktig sammen. 
8. Hell blandingen over karamellen i forma og stek på 180 grader i 35-45 minutter. 
9. Bruk en bakepinne og sjekk om kaken er ferdig. Henger det deig igjen – la den steke enda lenger. Jeg satte på varmluft etter en halv time (175 grader) 
10. La kaken avkjøle noe i formen før du skjærer den løs. Ta av ringen rundt og la legg på et fat. Vend kaka rundt, slik at bunnen på kaka kommer opp. Dra av papiret og la den avkjøle helt. 
11. Valgfritt: 
Del kaken og ha på halvparten av enten karamellsaus eller smeltet sjokolade (ditt valg!) 
Ha resten av sjokoladen/ karamellsausen på toppen av kaken…
…og om du vil – pisk 2 dl kremfløte og legg på toppen. 


Vil du heller lage ensnickersrullekake? 

Lag en karamellsaus og hell i bunnen av forma. Strø på hakka salte peanøtter

Lag kakerøra og hell på karamellen i bunnen. Stek på 180 grader i 35-45 minutter. 

Etter litt avkjøling skal kaka snus med bunnen opp. Del kaka i to og ha på halvparten av enten karamellsaus eller smeltet sjokolade. 

Ha på resten av den smeltede sjokoladen/ karamellsausen på toppen. Dette er en skikkelig kaffekake og spises gjerne med en god kopp kaffe til.