- Krem.no - https://krem.no -

Ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær

Bakt, glutenfri ostekake med fløyelsmyke smaker

Jeg tror jeg har fått meg en ny ostekake-favoritt.  Åh, så god denne er!

Etter jul har jeg hatt noen ingredienser i kjøleskapet som jeg gjerne skulle ha laget noe godt av. Og hva gjør en matblogger da? Jo, hun saumfarer både egne og andres oppskrifter, myser gjennom kokebøker og søker på nettet.

I kjøleskapet hadde jeg en boks mascarpone, en boks kremost og yoghurt. I skuffen hadde jeg en pose mandler. Så var det alle disse bæra da. Som jeg har i fryseren. Skulle gjerne brukt noe av den frosne blåbæra også. Og plutselig snublet jeg over en oppskrift som jeg rett og slett falt pladask for. En bakt ostekake med blåbær. For å være ærlig så er jeg ikke særlig begeistret for bakte ostekaker. Vet ikke helt hvorfor, men det blir ofte litt for mektige og «ostete», hvis du skjønner hva jeg mener. Men med mascarpone i massen var jeg villig til å gi den et forsøk.

Det er ingen ting å lure på folkens, dette er den beste bakte ostekaken jeg noen gang har spist. Og smakene er helt himmelske sammen. Kaken egner seg best å bake dagen før den skal spises. Da får bunnen satt seg skikkelig. Når du lager bunnen, så finmal mandlene så fint du kan. Da vil den henge best sammen (mine mandler kunne vært litt bedre malt). Blåbærene tar du opp fra fryseren samme dag du baker kaken. La de marinere et døgn. Legges på rett før servering.


Bakt ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær

Bunn:
250 g mandler
2 ss sukker
2 ss smeltet smør

Ostemasse:
200 g kremost
250 g mascarpone
50 g yoghurt (vanilje eller nøytral)
175 g sukker
4 egg
Frøene av 1 vaniljestang

Blåbærsaus til toppen:
300 g frosne (eller friske) blåbær
50 g sukker
2 ss appelsinlikør (Grand Marnier eller lignende)
3 ss appelsinsaft
revet skall av 1/2 appelsin

Slik gjør du:
1. Kle en springform 20-22 cm med bakepapir og smør sidene godt. 
2. Mal mandler og sukker i en food processor. Hell over i en bolle og bland med smeltet smør. Klemmes hardt sammen i formen. Klem den litt oppover på sidene også. 
3. Stekes på 180 grader til den har gyllen farge (15-20 minutter). Avkjøl.
4. Rør sammen romtemperert kremost, mascarpone, yoghurt, sukker og vanilje. Bruk gjerne en håndmikser, men pass på at du ikke rører for mye.  Visp inn ett og ett egg. 
5. Kle hele springformen med aluminiumsfolie (det sikreste er å ta tre lag).
6. Hell ostemassen i den avkjølte formen og sett den i vannbad på 150 grader.
7. Stekes i ca 1,5 timer. Avkjøles og settes i kjøleskap til den skal spises. 
8. Rør sammen blåbær, sukker, appelsinsaft, zest og likør og la stå i kjøleskap til dagen etter. Bærsausen legges på kaken rett før servering.