- Krem.no - https://krem.no -

Panna cotta med jordbærsalat

Superenkel dessert for store og små

Jeg har en datter og en sønn som liker seg på kjøkkenet. Det setter jeg pris på! Derfor gir jeg dem med jevne mellomrom oppgaver de kan mestre. Sånn som for eksempel dagens dessert. Panna cotta er enkel å lage, dessuten har jeg gjort den litt ekstra barnevennlig så den ikke skal bli så mektig å spise.
Panna Cotta ( 4 porsjoner)

3 dl kremfløte (en kartong)
3 dl helmelk
1- 1.5 stk vaniljestang
90 g sukker
4 plater gelatin

1 kurv jordbær
Lime eller sitronsaft
litt sukker

For det voksne selskap: en god klunk Grand Marnier

Legg først 4 blader gelatin i kaldt vann. Del vaniljestengene og skrap ut vaniljefrø. Ha melk, fløte og sukker i en kjele sammen med vaniljefrø og vaniljestenger. Varm til kokepunktet. Klem ut vannet av gelatinen og rør den inn i den varme fløteblandingen. Fjern vaniljestengene og hell opp i porsjonsglass, eller i en form. For at vaniljefrøene ikke skal samle seg i en klump i bunnen av glassene venter du til blandingen er nesten kald før du heller i glassene og setter kjølig. (Skal du lage desserten i en form som skal hvelves anbefales å tilsette et par plater ekstra med gelatin). Settes i kjøleskap i minimum en time før de skal serveres. Kan fint lages dagen i forvegen.

Jordbærsalat:
Vask jordbærene, tørk godt og skjær i strimler. Smak til med saft av en halv sitron eller lime, litt sukker og evt. litt likør. Du kan også rive litt av skallet og ha i. La salaten marinere i romtemperatur en times tid før du skal spise desserten. Legg på en god skje med jordbær på desserten rett før den skal serveres.

Jordbærene finner du i butikken nesten året rundt, men utover våren vil du oppleve stadig flere tilbud på de røde, søte bærene. De smaker kanskje ikke akkurat som de norske, men jeg har blitt positivt overrasket. Jordbær smaker best plukket rett fra åkeren. De du får i butikken i mars-april og utover er ikke helt borte de heller.

Desserten har jeg laget litt mer barnevennlig ved at jeg halvblander melk og fløte. Det er fordi den ikke skal bli for mektig. Liker du en mer tung og kremete dessert kan du gjerne bruke bare fløte.

Vaniljesmaken er viktig. Og den kommer gjerne ikke frem sånn på et par timer. Derfor pleier jeg å si, at denne desserten nok smaker best dagen etter at den er laget. Og det er jo ingen ting som er bedre enn desserter som kan lages ferdig før selskapet!

Jordbærsalaten er laget over slump-og-dæsj-lesten, noe som betyr at du må smake deg frem. Haha! Der ble du usikker, det merket jeg med det samme. Til deg som er avhengig av en oppskrift på alt – lev med det. Gå ut på dypt vann. Prøv, så skal du se at isen holder. Det blir godt. Uansett.

Denne desserten falt virkelig i smak hos de minste. Da jeg spurte dommerpanelet (de yngste i heimen) hva de mente kunne gjøres annerledes fikk jeg til svar: – Den var helt perfekt!

Så det så.

Vask jordbærene og tørk godt av på et papir.

Frøkna lagde lagde hele jordbærsalaten og tok seg av gelatinen. Det gjorde slettes ingen ting om halve bæret gikk i munnen…

Forsythia i blomst. På Jessheim? Nå? Neida. Jeg har fått grener av mamma – tatt med fra vestfold. De spratt i dag. Måtte bare få med vårfølelsen på bildet. Ute snødde det jo, mener jeg…