- Krem.no - https://krem.no -

Pavlova med salt kjeks og sjokolade

Det er lenge siden jeg har laget en pavlova, og her en dag fikk jeg en ide som måtte testes: putte salte kjeks på pavlovaen.

Hva er godt med salte kjeks og søt pavlova? Lys sjokolade. Dermed ble bunnen dekket med et tynt lag smeltet sjokolade før jeg lagde en sjokoladekrem som fikk enda et lag vanlig pisket krem på toppen, før jeg drysset på to store esker med norske bringebær.

Jeg lager pavlova på den måten at jeg lar den tørke i ovnen over flere timer. Du kan gjerne la den forbli litt bløt, men da blir den ofte veldig seig. I dag pøsregner det (veldig fuktig luft påvirker marengsen), i tillegg var ikke pavlovabunnen skikkelig tørrstekt, og resultatet var at jeg knapt fikk den over på fat. Sånt skjer. Det enkleste er altså å la den stå i ovnen til den er HELT tørr, altså en marengsbunn. Det kan ta 4-5 timer eller mer. Lag gjerne pavlovabunnen dagen før du skal bruke den. La den stå på benken uten tildekking.

Min grunnoppskrift på marengs er uten maisenna og eddik, jeg tar bare eggehvite av fire egg og ganger den med 1.5 for å finne rett sukkermengde. Har du flere eggehviter stående veier eggehvite 30 gram.

Tips til hvordan du smeltet sjokolade: Bryt sjokoladen i biter og legg i en glassbolle. Sett bollen over damp (i en kjele). Vannet skal ikke være i kontakt med bollen. La sjokoladen smelte uten at du rører i den.
Selv smelter jeg sjokolade i mikroovn. Sett på full guffe i 15 sekunders intervaller, til alt er smeltet. Rør minst mulig.

PS. Om du ønsker kan du godt droppe å smelte sjokolade på kjeksen.

Epilog!
Ok, det har gått noen timer og jeg har smakt…
Personlig syntes jeg bunnen ble for hard. Kjeksen og sjokoladen sammen ble liksom litt for massiv. Alternativet er å knuse kjeksen og ha den i marengsen…bare et tips. Men smakene sammen var veldig, veldig gode…

Pavlova med salt kjeks og sjokolade
4 eggehviter (ca. 120-150 g)
180-225 g fint sukker eller melis

2 plater sjokolade (lys/mørk)
2-3 ss smør
salte kjeks
6 dl kremfløte
ca. 500 g bringebær

Slik gjør du:
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten “gullfisker” – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Pisk til du har et stivt skum. Tilsett ca. 1/3 del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en glatt, skinnende marengs.
3. Stryk marengsen utover i en runding på et stekebrett kledd med bakepapir (ca. 30-35 cm).  
4. Legg på salte kjeks.
5. Steketid og temperatur: 90 grader varmluft 3-4 timer.  
6. Smelt 100 gram sjokolade (lys) sammen med 2-3 smør og stryk utover bunnen (på kjeksen).
7. Pisk 3 dl kremfløte (skal være bløtpisket) og bland inn 100 gram smeltet sjokolade (jeg brukte mørk sjokolade her). Stryk sjokoladekremen på marengsbunnen.
8. Pisk 3 dl kremfløte (skal være bløtpisket) uten å tilsette noe sukker og stryk den på toppen av sjokoladekremen.
9. Strø på bringebær eller andre bær etter ønske.

Pisk egg og sukker. Dersom du ikke kjenner sukkerkorn mellom fingrene er den ferdig.
Stryk marengsen ut i en runding. Legg på salte kjeks. Dytt godt nedi marengsen.
Etter steking. Skal være så tørr at du kan dra den av papiret.
Pensle på smeltet sjokolade. Lag sjokoladekrem og stryk på.
Pisk kremfløte. Ha den på toppen.
Pynt med bær
Nydelig god pavlova med litt salt kjeks i bunnen, sjokolade, bløt krem og friske bringebær. Rekk opp handa alle som vil ha!