Vinterlig festpavlova til nyttårsfesten
Pavlova
4 eggehviter
200 g fint sukker
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Tilsett ca. 1/3 del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret mot slutten av piskingen.
3. Tegn en ring på et bakepapir og fordel marengsen som vist på bildene under.
4. Settes i ovnen på ca. 120 grader i minimum 1 1/2 time (bruk gjerne varmluft) Da får du en seig kjerne. Kan gjerne stå i ovnen enda lengre (på lav temperatur). Jeg setter ovnen på 80 grader og lar den stå 5-7 timer – da blir den knusk tørr og sprø.
Flere marengsoppskrifter finner du her
Vaniljekrem
Melk/fløte 1/2l
Sukker 100g
Maizena 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk
Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle.
2. Hell melken/fløten i en kjele.
3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen)
4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.
Montering
Jeg liker å blande like deler med vaniljekrem og kremfløte. Stivpisk ca. 2 dl kremfløte og bland med vaniljekrem. Du kan også bruke vaniljekremen uten å blande den ut med kremfløte. Som pynt har jeg brukt clementiner, frosne kirsebær, frosne bringebær, fiken, granateple og noen blader med sitronmelisse. Stjernene er plomme som jeg har skåret i biter og lagt med skinnet ned. Så har jeg presset ut figurer med pepperkakeformer. Litt slit, men det ble jo fint! Plommene hadde så fin farge, – røde epler kan også brukes.
Syntes du vaniljekremen din blir litt i bløteste laget etter at den er rørt ut med krem? Legg 2-3 gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter. Rør de ut i 2-3 ss kokende vann og bland inn i en liten del av kremen, før du blander alt sammen. Jobb hurtig for å unngå gelatintråder. Sett til avkjøling så kremen får «satt seg» litt før du smører den utover pavlovaen.
Legg på frukt og bær og server!
HAPPY NEW YEAR!
|
|
|
|