Pepperkake-JUL

Pepperkake-JUL

Bilde

Noe for peishylla

Denne dekorasjonen av pepperkake får det til å dufte jul i hele huset.
Det går i pepperkaker om dagen. Jeg har blitt særlig imponert over en ny blogger som rett og slett er en kunstner. Særlig med pepperkaker. Du finner enormt mye pepperkakeinspirasjon på bloggen Borrow my eyes

Disse bokstavene er lette å skjære ut, (last ned pdfmal litt lenger ned på siden) men du trenger kanskje bitte litte granne ekstra tålmodighet når du skal sette dette opp. Jeg brukte eggehviteglasur, og angret som en hund så snart jeg var i gang. Du fester bokstavene til en pepperkakeplate og jeg vil anbefale å bruke smeltet sukker. Det lager du ved å drysse sukker i en stekepanne. La sukkeret smelte og ikke rør i det før alt er smeltet. Dypp bokstaven i sukkeret når det har fått en nøtteaktig farge, og plasser bokstaven på pepperkakeplaten.

Bruk små biter av pepperkake (jeg skar av noen biter – se bildet under) og satte som støtte bak på bokstavene. Trærne er pyntet før de er satt på.

Pepperkakedeig
250g sukker
190 g smør/margarin
190 g sirup
2 egg
500 g hvetemel
4 g bakepulver
4 g ingefær
7 g kanel
4 g nellik
3 g kardemomme
1 knivsodd pepper

Slik gjør du: 
1. Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin.
2. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg.
3. Elt sammen til en deig.
4. Deigen settes kjølig til dagen etter.

Pepperkakene stekes på
180 grader ca. 10-12 minutter (avhenger av tykkelse).

Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 ts sitronsaft

jul_bokstavpepperkaker.pdf
File Size: 19 kb
File Type: pdf

jul_bokstavpepperkaker


Last ned malen og klipp ut bokstavene. Klipp av en bit nederst på et A4 ark – ca. 30 cm x 8 cm og stek platen sammen med bokstavene (brukes som base).
Bilde

Ikke flytt på bokstavene etter at du har skåret dem ut i pepperkakedeig. Lag noen firkanter du kan skjære i biter etter steking og bruke som støtte til de forskjellige elementene.
Bilde

Bokstavene festes best med smeltet sukker (jeg brukte kun eggehviteglasur, men det er ikke å anbefale) . Lag støtter til å holde de oppe. Pynt med eggehviteglasur for å dekke over evt. sukker og skjøter. Snø er fint – det gjør ingen ting om det blir litt «mye».
Bilde

Pepperkakene og bokstavene er dekorert før de ble satt sammen på platen. Brukte grovt sukker på elementene rundt (sprøytet på en strek og dyppet hele i sukkeret). Bokstavene er dekorert med eggehviteglasur som jeg har dratt utover med fingrene.
7 Kommentarer
  • Line
    Svar
    Skrevet på14:54, 7. desember 2015

    Fantastisk fin og det ser ut som den er enkel å lage:) Dufter helt sikkert herlig!

  • Karianne Brenni
    Svar
    Skrevet på16:50, 9. desember 2018

    Hei! Holder disse kakene på fasongen når de stekes? Liker pepperkakene tynne og sprø, ikke porøse som de man kjøper i butikken.
    Kan du fortelle omtrent hvor mye krydder og bakepulver det utgjør i skje-mål? Min kjøkkenvekt er ikke nøyaktig nok til å veie 3 gram.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på19:58, 9. desember 2018

      Porøse? Nei, sannelig om jeg vet. Hva er forskjellen på porøse og sprø? Gå ut i fra at 1 ts krydder veier rundt 4 gram. Litt vanskelig å si generelt, fordi noe krydder er lettere i vekt enn andre, derfor oppgitt i gram! Hvis du er i tivl – smak deg fram til den deigen du liker best.

  • Skrevet på16:16, 24. november 2020

    Fulgte oppskriften, bortsett fra at deigen stod i kjøleskapet tre døgn, og fikk en stein hard deig det ikke en gang går å skjære i. Stod den for lenge, eller var det at deigen var varm da jeg satte den til kjøling? Skulle jeg avkjølt før jeg blandet i det tørre? Ikke en oppskrift for dummies..

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:51, 25. november 2020

      Deigen kan stå et år i kjøleskap om det så er. Svaret er nei på alle spørsmålene dine. Du har ikke gjort noe feil (med mindre du har veid opp feil?) Denne deigen er nærmest flytende når den er ferdig laget. Den må stå kjølig for at den skal sette seg. Kald deig blir raskt romtemperert, så skjønner ikke helt hva som har gått galt her.

  • Skrevet på21:39, 25. november 2020

    Den var bløt og fin da jeg satte den inn, men var noe varm da jeg blandet ingrediensene. Den stod derfor litt til lufting i vinduet før jeg pakkket den inn i plast, for så inn i kjøleskapet. Jeg ble svært overasket..og jeg hater å kaste namenam mat..

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:00, 26. november 2020

      Har aldri opplevd problemer med denne deigen, så jeg vet dessverre ikke helt hva jeg skal gi deg som råd.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Krumkaker

Egentlig skulle jeg lage disse som krumkaker, men...

Pepperkake-engler

Lyst på en litt utfordrende pepperkake-oppgave i førjulstiden?...

Wilfa-ambassadør!

Reklame. Hurra! Jeg er blitt Wilfa-ambassadør! Om jeg...

Runde delfiakaker me..

For noen dager siden fikk jeg en forespørsel...

Elins bordstabelbakk..

Bordstabelbakkels er en mørdeigskake med en sprø mandeltopping....