Pepperkaker

Pepperkaker

Jeg har laget mange blogginnlegg om forskjellige kreasjoner du kan lage i pepperkake, her kommer et samleinnlegg som gir deg alt du trenger å vite om pepperkakebaking. Du får oppskrift på deig og eggehviteglasur, samt tips til hvordan du får de fineste pepperkakene som kan henges i vinduet. Du får også mal til dette kopp-huset.

 

Å lage deig
Start med å lage en stooor deig i slutten av november eller i begynnelsen av desember. Deigen bør helst lages (minst) dagen før du skal bake. Den holder seg til langt ut på nyåret, bare oppbevar den i kjøleskapet (godt innpakket). Blir det deig igjen kan den fryses til neste jul.

Deigoppskriften min er den vil lagde i familiebakeriet vår, den vil hvert år solgte tonnevis av. Kjempegod!

Pepperkakedeig – stor porsjon
Sukker 1 kg
Sirup 750g
Margarin 750g
Egg 5 stk
Hvetemel 2 kg
Bakepulver 15g
Ingefær 15g
Kanel 35g
Nellik 15g
Kardemomme 10g
Pepper 1 knivsodd

Alle krydder skal være malt

Pepperkakedeig – mindre porsjon
250g sukker
190 g smør/margarin
190 g sirup
2 egg
500 g hvetemel
4 g bakepulver
4 g ingefær
7 g kanel
4 g nellik
3 g kardemomme
1 knivsodd pepper

Slik gjør du:
1. Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin.
2. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg.
3. Elt sammen til en deig.
4. Deigen settes kjølig til dagen etter.

Steking
Pepperkakene stekes på
180-200 grader ca. 10-12 minutter (avhenger av tykkelse) midt i ovnen. Du kan bruke både over/undervarme og varmluft. Pass på at pepperkakene som stekes samtidig har jevn tykkelsen. Ikke stek store og små deler av pepperkake på samme plate. Da vil noe raskt bli brent, mens noe ikke blir ferdigstekt.

Eggehviteglasur

Eggehviteglasur er en treningssak å lage. Det er viktig å finne riktig konsistens. Det fungerer perfekt som lim og brukes også til å dekorere med. Pass på å dekke til bollen med en våt klut sånn at glasuren ikke tørker ut. Skal den oppbevares til dagen etter, putt den i en pose av plast.

Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 dråper sitronsaft

Sikt melis og rør sammen med eggehviten. Bruk en sleiv og rør kraftig til du har en hvit seig masse. Tilsett mer melis (eller eggehvite) for å få rett konsistens. Ha i sitrondråper til slutt (eller en annen form for syre, for eksempel noen dråper eddik). Legg en våt klut over bollen for at det ikke skal dannes skorpe på glasuren.

Jeg bruker aldri oppskrift når jeg skal lage eggehviteglasur, men bare rører eggehvite og melis sammen til rett konsistens.

Sprøytepose

Klipp opp trekanter av matpapir og lag sprøyteposer. Se hvordan du lager et kremmerhus i papir her. Du kan også bruke en vanlig frysepose og klippe et lite hull.


Hva vil du lage?
Lite pepperkakehus
Adventsstake i pepperkake
Telys i pepperkake
Lyshus
Slede
JUL i pepperkakebokstaver
Pepperkakelykt
Pepperkakemuffins

Kopp-hus

Tilbake i 2014 lagde jeg dette lille kopp-huset for bladet BAKE. Nå fikk jeg lyst til å prøve å lage det igjen, og det ble da ganske søtt, syntes du ikke? Mal finner du litt lenger ned..

Hvis du vil lage et lite kopp-hus kan du klippe ut malen her:

Du trenger 2 stk av hver del. Skjæres ut med litt mellomrom..
Stek på 200 grader til delene har gyllen farge (ca. 10-12 minutter)
Jeg glemte å ta bilder undervegs, men delene settes sammen med eggehviteglasur. Taket på huset dekoreres med eggehviteglasur og sjokoladelinser. Er du på Instagram har jeg laget film om alt jeg har laget (sjekk ut høydepunkter)

3D juletær

Så prøvde jeg å lage noen juletrær…det gikk bare sånn passe. Problemet var at jeg hadde laget for liten kile i midten. Det hadde også gått an å dele hele treet i to deler og sette sammen etter steking.

Det ble da to trær! Ekstra fint blir det om de settes på en liten runding av pepperkake. Her har jeg dekorert med sjokoladelinser, perlesukker og strøssel. Eggehviteglasur er brukt som både dekor og lim.
…dessverre litt for smale kiler, lag dem gjerne bredere.
Disse små trærne med kile fra stammen og opp kan også brukes på kopp-kanten.

Pepperkakehjerte til å henge

Hver jul lager jeg pepperkakehjerter med hull. De dekorerer jeg med eggehviteglasur. Husk at store figurer trenger litt mer tykkelse enn vanlige pepperkaker. Blir pepperkakene utsatt for fuktighet (for eksempel i et lokale med mye damp/ trekkfullt vindu) vil de bli myke og falle ned.
Lag store nok hull. Store hjerter trenger å steke ca. 15 minutter eller mer på 180 – 200 grader. Skulle du være uheldig å ta dem ut for tidlig (fortsatt myke) bare putt hele pepperkaka inn i ovnen igjen og stek lenger/ tørk ut til den er helt sprø.

Pass på at glasuren ikke er før tørr. Bruker du en litt bløt eggehviteglasur vil den ikke falle av så lett…
Kjevle deigen rett ut på stekeunderlaget. Da beholder den formen perfekt.
Lag et hull i pepperkaken, jeg bruker en tyll, du kan også bruke en kniv. Lag heller for stort enn for lite hull.
Baker alt først, så pynter jeg. Juletrærne er dyppet i perlesukker.
Husk! Skulle noe gå i stykker kan ALT limes sammen igjen med eggehviteglasur.
Så gikk dagslyset, og jeg rakk ikke mer…
Det viktigste er å kose seg….da kommer garantert julestemningen krypende sammen med lukten av nystekte pepperkaker.
Ha en fin advent-stund!
5 based on 2 reviews
24 Kommentarer
  • Sarah A.
    Svar
    Skrevet på17:34, 17. desember 2019

    Hei!

    Blir disse pepperkakene myke? (Jeg ønsker nemlig ikke helt harde pepperkaker).
    Bruker du lys eller mørk sirup? og er krydderne malt? =)

    Stor hilsen!

  • Ingunn
    Svar
    Skrevet på21:11, 14. november 2020

    Kan en bytte ut hvetemelet med glutenfritt mel tro?

  • Inger Johanne Sundby
    Svar
    Skrevet på17:43, 23. november 2020

    Jeg blir så i tvil for mange oppskrifter er med fløte.

      • Eva
        Svar
        Skrevet på14:50, 15. desember 2020

        Jeg er så glad for at denne er uten fløte. Hva i all verden gjør fløte i pepperkakeoppskrifter, lurer jeg på.

  • Lise
    Svar
    Skrevet på15:12, 5. desember 2020

    Er 4 g en tskje?

  • Therese
    Svar
    Skrevet på20:31, 2. desember 2021

    Skal ikke smør, sukker og sirups blandingen avkjøles før det tilsettes mel og egg?

  • Eirin
    Svar
    Skrevet på16:48, 6. desember 2021

    Dette er den aller beste pepperkakeoppskriften jeg har prøvd! Helt perfekt å jobbe med, ikke nødvendig med ekstra mel på bordet eller kjevla engang. Nydelig smak også, denne blir brukt flere ganger! 🙂

  • Eirin
    Svar
    Skrevet på13:24, 28. oktober 2022

    Så god oppskrift! Fryste ned en god del i fjor, og tok opp en liten bit nå for å se hvordan det ble. Nå virket den ganske «tørr», og var vanskeligere å kjevle ut. Den sprakk opp veldig lett, så jeg fikk ikke kjevlet den så tynn som jeg skulle ønsket. Har du noen tips? Vet du hva jeg kan ha gjort feil? 🙈

  • Astrid Letnes
    Svar
    Skrevet på15:08, 12. november 2022

    Har nå laget deig, gleder meg til å bake ut. Jeg lurer på om du kunne oppgi skje-mål i tillegg på krydderet, jeg tror ikke min vekt måler nøyaktig nok på så lite vekt. Takk for mange fine oppskrifter og tips.

  • Anne-Lise Lundgård
    Svar
    Skrevet på12:18, 20. november 2022

    Hei! Fantastisk deig å bake ut pepperkaker med barn. Mel er ikke nødvendig, sprekker ikke og tåler å bli varm uten at den blir håpløs. Også veldig god på smak. Vi har prøvd mange men har nå fått ny favoritt! Men et spm. På de største kakene blir det en god del bobler. Har doblet den minste porsjonen din, målt alt som står med gram mål på vekt. Gjør jo ikke så mye men penere om jeg klarte å få de boblefrie. Har testet både over/under og varmluft uten at det ga noen forskjell.

  • Marie
    Svar
    Skrevet på17:52, 24. november 2022

    Ser du skriver man kan ta den sirupen man har, men gir det noe forskjell smaksmessig? Altså, blir det kraftige smak med mørk sirup, feks? Helt sikkert et dumt spørsmål, men jeg er fremdeles en amatørbaker 🙂

  • Marte Løkken
    Svar
    Skrevet på21:34, 24. november 2022

    Om man vil lage halv av den store porsjonen, hvor mange egg ville du brukt? Blir litt forvirret når det er 2 egg i kvart porsjon, men bare 5 i stor 😄

  • Skrevet på22:27, 25. november 2023

    Dette er en fantastisk deig å jobbe med. Nokså rask å lage også. Ikke behov for ekstra mel når du baker ut. Ungene klarer lett å kjevle selv og når den er for varm kan du fremdeles få til kaker. Anbefales!

  • Hedda
    Svar
    Skrevet på09:21, 20. desember 2023

    Er så glad du skrev at deigen kunne fryses ned til neste jul! Hadde ikke gjort det ellers, pga. egget. Måtte avlyse i fjor pga. sykdom, men da var det perfekt å kunne ta ut en ferdig deig av fryseren i år! Funket finfint. Veldig god! Tusen takk!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...