- Krem.no - https://krem.no -

Pinsekake

I sommer har jeg bedt dere om å sende meg kakeoppskrifter fra da smågodtet kosta 10 øre per stykk, det vil si: retrokaker. Det er nemlig lite som er så populært som retrokaker. Jeg har fått mange oppskrifter, og en og annen forespørsel uten at det foreligger oppskrift. Som var tilfellet med denne kaken. Noen hadde et kjært medlem i syklubben, en som alltid bakte pinsekake. Personen gikk bort, og med den, den deilige pinsekaka. Kan ikke du prøve å lage den, da Elin?

Jeg startet med å søke på nettet. Det aller meste er jo laget en eller annen gang og lagt ut på verdensveven. Jeg fant bare én oppskrift. Uten fremgangsmåte. Så, jeg fridde til instagramfølgerne mine. Om ikke noen hadde en oppskrift på pinsekake? Joda, det var det. Oppskriften jeg fikk var lik den jeg fant på nett, men denne hadde fremgangsmåte.

Retrokaker bærer ofte preg av å ha blitt til i en tid hvor det skulle spinkes og spares på de dyre råvarene. Bunnen var helt ok, men kremen? Oppskriften var ikke noe en konditor ville servert. Så, jeg endret den. Å drøye egg og sjokolade ved å tilsette potetmel var sikkert et bra triks i dårlige tider, men i dag koster det så lite å druse på litt ekstra med sjokoladen. Så, for å få litt mer smak på kremen har jeg gjort om oppskriften en hel del.

Både bunnen og basen til mokkakremen kan lages dagen før. Dette er stort sett plankekjøring, men ha i minnet at kremen blir bløt og trenger å sette seg før du tar på sjokoladeglasuren på toppen. Og du, ikke dropp å riste de mandelflakene. Det smaker SÅ mye bedre når de blir velsignet med litt varme slik at de får en gyllen farge.

Elins pinsekake (26-28 cm)
Bunn
4 egg
200 g malte hasselnøtter
200 g sukker
2-3 ss hvetemel

Mokkakrem
0.75 dl sterk kaffe (2 ts pulverkaffe)
100 g hakket mørk sjokolade
35 g sukker
1 eggeplomme
4 dl kremfløte pisket til krem

Glasur
75 g sjokolade
2 ss kaffe
1 ss smør
ristede mandelflak

Slik gjør du:
1. Lag bunnen først. Mal GODE hasselnøtter til mel, bland inn hvetemel. Pisk eggedosis. Bland inn hasselnøttmel med eggedosis. Hell i en springform 26-28 cm. Stek på 175 grader midt i ovnen på over/undervarme i ca. 35 minutter. Avkjøl. Den kommer til å sprekke og falle litt sammen. Drit i det.
2. Lag basen til mokkakremen. Lag sterk kaffe og hell den over hakket sjokolade. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikroovn. Rør sjokoladen ut i kaffen så den er klumpfri. Bruk et piskeris og rør sammen eggeplomme og sukker. Hell i sjokolade/kaffe. La stå i kjøleskapet til den er fullstendig avkjølt og har tyknet litt.
3. Legg nøttebunnen med undersiden opp på et kakefat.
4. Pisk kremfløten til krem og bland inn mokkablandingen. Stryk kremen utover bunnen. La stå kjølig en times tid.
5. Smelt sammen sjokolade, kaffe og smør enten i en mikroovn eller over vannbad. Hell glasuren over kaken og dra den forsiktig utover.
6. Strø mandelflak ut på en bakeplate og sett i ovnen på 200 grader i ca. 7-10 minutter. Pass på så det ikke brenner seg. Avkjøl.
7. Dekorer kaken med mandelflakene.

Start med å lage bunnen. Kle en form 26-28 cm med et bakepapir.
Pisk eggedosis, bland mel inn i de malte hasselnøttene.
Stek midt i ovnen på over/undervarme på 175 grader i ca. 35 minutter
Pisk sammen egg og sukker, smelt sjokolade med kaffe.
Pisk kremfløte. Legg bunnen på fat.
Bre kremen utover kaken. La den sette seg i kjøleskapet.
Rist mandelflak i ovnen.
Smelt sjokolade, kaffe og smør sammen til glasur. Mandelflakene skal ha lys farge.
Hell på glasuren.
Pynt med mandelflak.
Spiiis!