- Krem.no - https://krem.no -

Polarbrød

Saftige, myke rugbrødkaker med hvete og havre

Svenskene kaller det rågsiktkakor. Jeg velger å si polarbrød, for det var det jeg ville ha. Og, jaddda, det ble det. 
For å bake polarbrød selv måtte jeg til kilden, nemlig til svenskene. I Sverige har de litt annerledes melblandinger, derfor tok jeg utgangspunkt i en oppskrift jeg likte og fornorsket den.

Det gikk veldig bra, men jeg ble skuffet over at det ikke smakte nok. Av den grunn: ny bakeøkt i dag. I tillegg til å ha i mer søtt og salt (ja, polarbrød skal smake en anesle søtt etter min mening) byttet jeg ut litt av fullkornshvetemelet med fint mel. Deigen jeg lagde i går ble i groveste laget. Da brukte jeg en stor andel fullkornshvetemel, og ved å endre oppskriften bare en liten smule ble deigen enklere å jobbe med. Konsistensen på deigen er viktig for et godt resultat og mener du deigen er for fast underveis, tilsett mer væske. Eller – den vil kanskje etter din mening virke noe bløt under elting? Vær forsiktig med å tilsette for mye mel. Deigen vil endre seg og oppta væske under elting. Og, bare så det er sagt – liker du ikke at det smaker søtt kan du kutte sirupsmengden til det halve. 

Deigen gir ca. 40 polarbrød og vil du gjøre dette effektivt – kjevle ut deigen og stikker ut rundinger med en ustikker (utstikkeren er ca. 12 cm i diameter).  ELLER du kan gjøre det på denne måten: vei opp deigemner på ca. 80 gram og kjevle de ut. Uansett hva du velger, deigen skal kjevles tynn – ca. 3mm. Regn med å bruke tid på stekingen. Jeg fikk etter hvert plassert 9-12 rundinger på platen, men det tar litt tid når hvert brett skal stekes på nederste rille i ovnen.

Prikk deigen med gaffel og la de etterheve 30 -45 minutter før steking på 225 grader på nederste rille. Jeg satte på pizza-funksjon på ovnen så undervarmen ble ekstra sterk. 

Hva er skålding? Skal du bake grove eller ekstra grove brød er det en fordel å bløtlegge kornet før du begynner å bake. Dette gjøres for at kornet skal få tid til å trekke til seg mest mulig væske. Bland sammen grovt mel med litt av væsken fra oppskriften og la det stå i minst 30 minutter. Da vil det grove melet ta opp en masse fuktighet og resultatet er et saftig og godt, grovt bakverk. Jeg valgte medtoden som kalles skålding. Da heller man kokende vann på melet og rører sammen og lar det stå. Og ja, det ble virkelig myke og saftige polarbrød. 

Polarbrødene kan ikke fylles (for myke) men spises med for eksempel pålegg (eller bruk dem som minipizzabunner, hamburgerbrød etc). Likte du dem? Få høre i kommentarfeltet, da! 

Elins Polarbrød (ca. 40 stk)

Bland dette først sammen i bakebollen (skålding):
6 dl kokende vann
300 g rugmel siktet
100 g havremel eller gryn (malt på foodprocessor)
100 g sammalt hvete fint (eller du kan bruke fullkornshvetemel/ fibra)
Rør sammen med en sleiv eller lignende og la stå i ca. 30 minutter

Etter en halvtime tilsettes:
1. 5 dl kald væske (melk eller vann)
50 g gjær
1 dl sirup eller honning
3 dl kvarg (nøytral) / Kesam 
15 g salt 
450 g hvetemel

Slik gjør du:
1. Lag skåldingen. La den stå en halv time. 
2. Tilsett resten av ingrediensene, men vent med saltet.
3. Elt deigen sammen med en krok. I starten må du stoppe maskinen flere ganger og skrape opp fra bunnen. Bruk en hardplast deigskrape om du har. Kjør deigen på medium hastighet. Er deigen for fast? Tilsett litt vann om det trengs underveis.
4. Tilsett saltet et ca. 10 minutter. Elt videre. Totalt skal deigen eltes i rundt15 minutter (ta tiden! det er lenger enn du tror). 
5. La deigen stå til heving i ca. 40 minutter. Pakk bollen inn i plast eller dekk til toppen av bollen med plast. 
6. Kjevle ut deigen (uten å kna den), prikk den med en gaffel og stikk ut rundinger (ca. 12 cm). Eller vei opp deigemner på 80 gram og kjevle ut. Tykkelse på deigen – rundt 3 mm. 
7. Legg polarbrødene på en plate med bakepapir og sett platen til heving. Heves ca. 45 minutter.
8. Stekes på nederste rille i ovnen på 225 grader med over/ undervarme eller PIZZA- funksjon. Steketid: 8-10 minutter. 
9. Avkjøles på rist. 

Har du lest mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig? 

Kjevle ut deigen ca. 3 mm tykk , eller vei opp deigemner til 80 gram og kjevle ut. Prikk med en gaffel. 

Sett polarbrødene til heving over en oppvaskkum med varmt vann. La de heve 30 – 45 min. 

Stekes på nederste rille på 225 grader i 8-10 minutter. (sjekk om polarkakene har farge under)

Ypperlige å fryse. Putt i brødristeren et øyeblikk, eller i mikroovn. Perfekt i matpakka eller som et raskt mellommåltid.