- Krem.no - https://krem.no -

Proteinrundstykker

Grove rundstykker bakt med bakepulver + proteinrundstykker med havre

Samme hva jeg kaller disse blir det feil, for dette er mer scones enn rundstykker. Og hva har egentlig proteiner med saken å gjøre? I dag gjorde Elin ting hun slettes ikke kan noe om, nemlig å bake proteinrundstykker. Èn deig med gluten og en uten.
Det hele startet med et spørsmål jeg fikk: Mine proteinrundstykker blir alltid stein harde. Hva gjør jeg galt? Mitt svar: Jeg aner ikke!
Jeg kan ingen ting om proteinrundstykker. Det måtte et googlesøk til. Der fikk jeg opp bilder av hardpakka små hockeypucker. De fleste var laget med samme oppskrift: havregryn, cottage cheese, egg og bittelitt bakepulver. Hmmm..

Rundstykker? Dette er jo scones, tenkte jeg. Det må da gå an å lage disse på en annen måte? Som tenkt, så gjort. I dag har jeg bakt noen grove rundstykker. Med bakepulver Altså… scones. De er laget med sammalt hvete (masse protein), gresk yoghurt (masse protein) og egg (masse protein). Så jeg tenkte -da kan jeg vel kalle dem for proteinrundstykker? De ble best!

Ja, så lagde jeg en variant til. Den andre (glutenfrie) varianten er en laget med havregryn og cottage cheese. Oppskriften er lik veldig mange andre, og jeg lagde den for å forsøke å forbedre den litt. Mitt ønske var at de ikke skulle bli så kompakte og harde. Om jeg lykkes? Tja, sannelig om jeg vet. Overraskende skuffende i smak var de også…

Grove proteinrundstykker (ala Elin) (10 stk)
300 g sammalt hvete fin eller fibra
350 g (ett beger) gresk yoghurt nøytral
1 ss bakepulver (ja, det skal være spiseskje)
1/2 ts salt
2 egg

Slik gjør du:
1. Bland det tørre godt sammen, pass på at bakepulveret blir godt blandet inn i melet.
2. Rør inn yoghurt (bruk hendene). Tilsett egg. Kna til du har en deig.
3. Hell deigen ut på benken (bruk litt hvetemel). Kna den godt sammen et par minutter.
4. Del deigen opp i 10. Rull boller som settes på plate.
5. Klem bollene litt flate, pensle med vann eller egg og strø på ønsket frø eller havregryn.
6. Stek på 200 grader (over/undervarme) ett hakk ned fra midten. Stek i ca. 20-25 minutter.

I dag har jeg laget to typer «proteinrundstykker». Ingen tvil hva som smakte best…men prøv gjerne begge variantene!

Legg deigemnene på plate og klem dem litt ned.

Pensle med vann eller egg og strø på ønsket frø eller havregryn. Jeg har laget min egne blanding i dag. Den består av 1 ss linfrø, 1 ss valmuefrø, 2 ss sesamfrø og litt flaksalt. Dette strødde jeg på toppen før steking.

Ser ut som rundstykker og smakte…nesten som rundstykker (Ok, jeg er kresen, da).
Visste du at jeg også har laget et brød av spelt, rotgrønnsaker og bønner?

Glutenfrie proteinrundstykker

Så prøvde jeg også å lage de «vanlige» proteinrundstykkene med havre og cottage cheese. Husk, skal du lage disse til noen med glutenintoleranse må du kjøpe spesielle glutenfrie havregryn.
Glutenfrie proteinrundstykker med havre (12-15 stk)
350 g havregryn
400 g cottage cheese
3 egg
1 ss bakepulver
​1/2 ts salt

Slik gjør du:
1. Bland bakepulver og salt inn i havregrynene. Bland godt slik at bakepulveret er jevnt fordelt.
2. Bland inn cottage cheese og egg. Bruk hendene og kna sammen til du har en jevn masse.
​3. Lag små kaker som du plasserer på en bakeplate med bakepapir.
4. Stek på 200 grader i ca. 30 minutter.
5. Avkjøl på rist.

Form små kaker og plasser på platen. Strø på frø eller havregryn før steking.

Disse fløt litt mye ut på plata, men personlig syntes jeg det smakte med mye skorpe over og under.