- Krem.no - https://krem.no -

Rabarbrasaft

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Det er tid for å bruke rabarbraen. Den blir fort stor! Har du ikke rabarbra selv – spør naboen om å få, eller gå på slang. Mange har nemlig mengder av rabarbra i hagen men rører den aldri. Da er det ingen skam å stjele.

Skal du lage rabarbrasaft ETTER St.Hans (midtsommer) er det viktig å kun velge de nye skuddene. Hvis ikke kan du risikere at all saften din blir ødelagt. Jo lenger utpå sommeren du kommer, jo mer oksalsyre samler seg i stengene. Det gir en besk smak og vil ødelegge all saften.

Rabarbrasaft har jeg aldri laget før. Du verden så lett det er! Brukte bare en stor kjele da jeg lagde dette i går, men saftkokeren min kunne også gjort jobben. Fikk mange tips underveis, noen tilsetter jordbær, andre ingefær eller kanel. Enkelte lurte på hvorfor jeg tilsetter sitron, om det ikke er syrlig nok? Sitronene er først og fremst en smaksforsterker. Den gir ikke mye smak, men løfter smaken av rabarbra til nye høyder.

Det samme gjelder faktisk sukker. Først hadde jeg ik 200 gram, men økte med 50 gram til fordi det rett og slett gir en bedre rabarbrasmak. Brukte et dørslag som jeg helte gjennom først, så silte jeg en alt en gang til gjennom en sikt.

Saften kan blandes i forholdet 1:1, oppbevares i kjøleskap i flere uker. Det går også an å putte plastflasker med saft i fryseren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Rabarbrasaft (ca. 2.5 liter)
1.5 kg rabarbra
2 liter vann
250 g sukker
2 hele (økologiske) sitroner

Slik gjør du:
1. Rens og skyll rabarbra. Del sitroner og rabarbra i biter og legg i en stor kjele.
2. Hell på vann. Kok opp til alt er mørt (ca. 10 min).
3. Sil av. Hell saften tilbake i kjelen og tilsett sukker. Gi et oppkok.
4. Saften oppbevares på flasker i kjøleskap (holdbar i flere uker).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12582″ img_size=»medium»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12583″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vask rabarbra og kutt den i biter. Det samme gjør du med sitronene. Ha alt i en kjele sammen med vann. Kok opp.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12584″ img_size=»medium»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12585″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sil av saften, hell saften i kjelen igjen. Tilsett sukker og gi et oppkok. Hell saften over i flasker.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=»12586″ img_size=»large»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Smaken av sommer! Blandes ut 1:1. Bruk den som tørstedrikk med isbiter eller prøv å tilsett litt i et glass boblevann, med eller uten alkohol.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]