- Krem.no - https://krem.no -

Risboller i langpanne

Latmannsversjonen av risboller

Mine risboller stivner alltid før jeg får plassert dem i former eller på brett. Løsningen ble å lage en kjempestor riskake i en langpanne.
Risboller hører liksom med til julefeiringen, men jeg syntes det er et ork å lage, mye fordi massen så fort stivner (slik at risbollene bare blir skikkelig uappetittlige å se på). Så, i beste krem.no – ånd tenkte jeg at det måtte da gå an å lage en latmannsversjon?

Som tenkt, så gjort. Eneste jeg gjerne skulle gjort om igjen var å bruke en litt større langpanne. Min ble i minste laget, med det resultat at flaket var vanskelig å løsne fra formen, og at «blokka» ble litt vanskelig å skjære i biter. Men pytt, det gikk da!

Følg bildene under, så ser du hvordan jeg har gjort det. Dette er forresten samme oppskrift som jeg bruker til Delfiakake.

Risboller i langpanne
250 g sjokolade (jeg bruker mørk)
4 ss sterk kaffe
1 pk kokosfett (Delfiafett)
2 egg
2-3 ss sukker
100 g puffet ris

Slik gjør du:
1. Kle en langpanne med bakepapir eller plast (bruk gjerne en vanlig langpanne str. 30 x 40 cm. Den jeg brukte er 25 x 30, da får du en tjukkere kake.)
2. Smelt sjokolade sammen med kaffe i mikroovn eller over vannbad (ikke rør for mye i sjokoladen)
3. Smelt delfiafett. Det skal være helt smeltet og litt varmt.
4. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bruk helst romtempererte egg.
5. Bland sjokolade i eggedosisen.
6. Tilsett smeltet fett litt etter litt.
7. Rør inn puffet ris.
8. Hell i langpannen og sett kjølig.
9. Hvelv riskaken ut av formen og del i to. Del deretter i lengder, som igjen deles i biter. Oppbevares i plastpose et kjølig rom.

Pisk eggedosis, tilsett smeltet sjokolade og kaffe. Sørg for at delfiafettet er varmt (ikke lunka) når du pisker det inn litt etter litt.

Til slutt vender du inn ris. Jeg helte i litt på slump (ca. 100 g) Du bestemmer selv hvor mye du vil ha i. Min minste langpanne var i minste laget, bruk gjerne en litt større. Sett formen i kjøleskap.

Etter ca en halv time i kjøleskap skal den være fast nok til å kunne deles opp. Hvelv hele riskaka ut på et underlag og del i to. Del opp i stenger (bruk gjerne en kniv dyppet i varmt vann). Bruk en sagekniv, da går det lettest – det går også an å bryte hele kaka opp i biter.  Del stengene opp i passe store biter og putt i poser. Oppbevares kjølig.