Har du kokte poteter til overs fra middagen? Bruk dem i deigen! Hvor mange poteter du vil tilsette er opp til deg, jo flere, jo bløtere deig, men poenget er at de kan reddes fra den grønne påsan. Poteter i baksten gir nemlig supersaftig og mjuk bakst.
Hvis du mener å ha sett dette før, så stemmer det, jeg bakte rundstykker med søtpotet for mange år siden, men da putta jeg en halv kilo poteter i deigen. Det gjorde den umulig å forme. Deigen ble fordelt i smurte muffinsformer. Kjempegode altså, men i dag ville jeg bruke de potetene jeg hadde (ca. 200 gram) og vise at du kan bruke de potetene du måtte ha. Klissete deig eller ei – sluttresultatet blir uansett veldig godt.
Hvis jeg skal komme med en ting jeg ville gjort annerledes, så er det å ha i mer salt. Jeg syntes det smaker veldig lite av disse rundstykkene. Men, jeg får stort sett alltid kritikk for å ha i for mye salt, derfor lot jeg 2 ts stå. Vil du det skal smake mer, tilsett det dobbelte.
Potetrundstykker (24 små)
ca. 200 g kokte poteter (ca. 2-3 mellomstore poteter)
3 ½ dl vann
20 g fersk blå gjær
500 g mel
2 ts salt
2 ss sukker
Slik gjør du:
1. Skrell kalde poteter og knus dem med en gaffel.
3. Vei opp de andre ingrediensene i bakebollen, tilsett de moste potetene.
4. Elt deigen godt, minimum 10 minutter, ta gjerne glutentesten og la deigen hvile en times tid. Dekk til bollen.
5. Del deigen i 24 biter (ca. 40-45 gram) og rull til boller. Plasser i en form med bakepapir 30 x 40 cm.
6. La heve ca. 45 minutter. Pensle med vann og dryss på litt valmuefrø om du vil.
7. Sett i ovnen på 280 grader, sett formen i ovnen og skru ned til 240 grader. Bruk over/undervame eller varmluft, hva som funker best for din ovn. Med varmluft går det fortere. Jeg kastet litt vann nederst i ovnen (i en liten form jeg hadde plassert der). Dampen gjør at varmen trekker raskere inn i bakverket og forhindrer at det sprekker.
8. Stek i ca. 8-12 minutter.
7. Dra hele bakepapiret ut av formen og over på rist etter at de er ferdig stekt. Avkjøl.