- Krem.no - https://krem.no -

Saftig loff

Det er lite som slår fersk loff med smør. Jeg eeelsker det! Jeg har jo laget loff et par ganger før her på krem.no også, som for eksempel denne havreloffen, eller loffen jeg lagde etter oppskrift fra en verdensmester.

I denne oppskriften har jeg brukt helmelk og to egg. Det gjør den ekstra myk og god, men har du ikke melk eller om du ikke tåler egg kan du erstatte både melk og egg med vann. Beregn 1.2 dl ekstra væske om du erstatter egg med vann.

Jeg bakte to loff av denne deigen. Mine brødformer er gamle former fra bakeriet vårt. De er tar 2 liter og er ikke å få kjøpt. Del gjerne deigen i 3 og bruk former på 1- 1.5 liter.

For å få til en god skorpe hiver jeg kokende vann inn i ovnen rett før døren på ovnen skal lukkes. Det skaper damp og gjør at loffen får en fin skorpe. Min loff stekte ca. 25 minutter på varmluft og ble ikke hel-sprø, men om den hadde stekt noen minutter lenger tror jeg den hadde blitt helt sprø.

Melkeloff (2 – 3 stk)

850 g hvetemel
25 g gjær
5.5 dl helmelk eller vann
2 egg
15 g salt
25 g smør/ margarin

Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske, egg og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt og smør i terninger.  Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene. 
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken.
4. Slå opp loffen som vist på bildene under. Legg i former.
4. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 250 grader. 
6. Pensle/ spray med vann og dryss evt. på valmuefrø eller sesamfrø.
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et dypt snitt i hver loff.
​8. Sett loffen på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 225 grader (bruk gjerne varmluft). Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen og kast vannet i den (den må bli like varm som resten av ovnen). Tas ut etter ca. 10 min.
9. Stek i ca. 25-35 minutter, til kjernen av loffen har ca. 96-98 grader.
10. Hell ut av formene så raskt som mulig, avkjøl på rist.

Deigen har eltet ferdig (sjekk den glutentesten!) og jeg sjekker tempen. Perfekt temperatur på deigen er mellom 24-26 grader.
Del deigen i to eller tre og klapp all luft ut. Slå den flat og brett den litt og litt innover mens du slår på skjøten hver gang.
Min ble i lengste laget, poenget er at du skal stramme opp deigen ved oppslag.
Legg i formen med skjøten ned.
Loffen har hevet på benken i en time. Sprayet på litt vann på den ene loffen og strødde på valmuefrø. Brukte et barberblad og skar et dypt hakk.
Stekt ferdig og hvelvet ut av formene.
Suuupermjuk!