- Krem.no - https://krem.no -

Sitronfromasj

Frisk klassiker

Søndag var det duket for en god gammel traver. Det var lenge siden jeg hadde spist denne desserten, men etter første smak var det som om å treffe igjen en god gammel venn. Med slengbukser. Sist sett på syttitallet.

Fromasj er kanskje blitt en glemt dessert? Dette er en klassiker som du kan smaksette med mye godt, og den mest kjente er kanskje denne varianten med sitron. Basis i all fromasj er eggedosis. Eggedosisen tilsettes bløtpisket krem, smeltet gelatin pluss smak. Du kan tilsette for eksempel alle typer saft eller bær, nøttesmak (nøttepålegg), sjokolade eller kruttsterk kaffe. Juster sukkermenge ettersom hva du smaksetter med. Jeg brukte ganske mye sukker i denne fromasjen for å balansere det syrlige.

Mange kvier seg for å bruke gelatin, men hemmeligheten er å smelte gelatinen til den er rykende varm (uten at den koker) og at du blander kremene raskt sammen. Bruk bare det ytterste av skallet på sitrusfrukten (som du vasker godt). Du kan gjerne bruke lime og sitron i kombinasjon.

Fromasj er også godt i kake, da plasserer du en kakebunn i en kakeform og heller fromasjen over. Så må kaken settes til avkjøling slik at fromasjen stivner.

Sitronfromasj (6-8 personer)
2 eggeplommer
1 egg
75 g sukker
3 dl kremfløte
3 plater gelatin

1/2 dl sitronsaft
revet skall av 1 sitron

Slik gjør du:
1. Legg gelatin i kaldt vann:
2. Pisk eggedosis av egg, eggeplommer og sukker.
3. Pisk kremfløten bløt.
4. Bland krem og eggedosis.
5. Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt de sammen med sitronsaft.
6. Rør sitronsaft med smeltet gelatin sammen med kremen. Tilsett revet sitronskall.
7. Hell i en bolle eller i porsjonsglass. La stivne i kjøleskap.

Desserten kan gjerne lages dagen i forvegen og smaker godt med for eksempel en god fruktsalat til.

Brukte både lime og sitron – ekstra godt blir det om du river det ytterste av skallet og har i kremen.

Porsjonen holder til 6-8 personer og du kan servere den i porsjonsglass eller i en bolle.