- Krem.no - https://krem.no -

Sjokoladefondant med flytende, salt karamell

Sjokoladedesserten du aldri blir lei

Nei, jeg tror faktisk aldri jeg kan bli lei av flytende, lun sjokolade. Og tilsetter du litt myk, salt karamell, ja da tror jeg det begynner å nærme seg desserthimmelen for min del. 
 Jeg er litt rusten på å lage denne desserten. Lenge siden sist. Det gikk ikke helt på skinner, for å si det sånn. Momentet med salt karamell i midten utfordret meg litt, men jeg fikk det da til. Og fytti katta så godt det blei!

For det første så glemte jeg å strø formene med kakaopulver etter at jeg hadde smurt dem godt inn med smør. Dermed gikk de i stykker da jeg skulle anrette på tallerken. Brukte silikon-former beregnet på muffins (kjøpt på Ikea), og det går helt fint. Bare du husker å strø dem med kakaopulver etter at de er smurt (klask dem i bordet så du får vekk det overflødige, før du heller i røra).

Så var det karamellen. Jeg er så utrolig opptatt av at ting skal gå fort å lage, så jeg smelte sammen alle ingrediensene til karamellen i en bitte liten kjele og dro på med max power på plata. 

Hvor dum kan man bli da? Det ble jo svart i kantene på tre sekunder, mens sukkertårnet i midten ikke hadde smeltet i det hele tatt. 

Skal du smelte sukker og lage karamell, bruk en stekepanne. Da har du best kontroll. Jeg tenkte at dette bare var en knøttliten porsjon, derfor fant jeg frem den lille kjelen. Men bruk panna. Og ikke rør i sukkeret. La det få en mørk gyllen farge og dra av plata. Tilsett smøret, så fløten. Det kommer til å boble kraftig, bare så du er advart. Til slutt strødde jeg i saltet. Deretter skal det bare såvidt røres sammen, men saltet skal løse seg opp. Så er det ferdig. Det er gjort på under fem minutter. Karamellen skal være rennende og myk. Men ikke spør meg om temperatur. Jeg brukte øya. Bare pass på at sukkeret ikke blir for mørkt. Da smaker det ikke godt. 

Helte karamellen i små silikon-former og satte inn i fryseren (se bilde lenger ned). Bitene stivnet på kort tid (10 minutter). Har ikke prøvd med isbit-form, men antar det også kan gå. Poenget er å få biter av karamell som fortsatt er myk, inn i sjokoladefondaten. Du kan også lage saus, avkjøle den og ha den i en sprøytepose. Tyt inn litt karamellsaus etter at du har fylt formene med sjokolademassen. 

Sjokoladefondant med flytende, salt karamell
ca. 6 stk – stekes på 200 grader i 7-10 minutter

Karamell
75 g sukker
15 g smør
2 ss fløte
1/2 ts havsalt – finmalt (eller flaksalt)

Fondant
2 egg
60 g sukker
115 g smør
110 g sjokolade
60 g mel

Bringebærsaus
125 g bringebær
2-3 ss sukker

Knus bringebær med en gaffel, tilsett sukker og rør sammen (eller kjør i en blender). Ha bærene i en sikt og rør, slik at du bare får stenene tilbake. Sausen serveres ved siden av sjokoladefondaten.

Slik gjør du:
1. Lag karamell som forklart i teksten over. 
2. Sett stekeovnen på 200 grader. Lag fondanten. Pisk eggedosis av egg og sukker. Smelt smør og hakket sjokolade over vannbad (eller på svak varme i mikro-ovn). Ikke rør i det før det er helt smeltet. Bland inn smør og sjokolade i eggedosisen og tilsett siktet hvetemel. Pass på at du ikke rører for mye. 
3. Smør formene med smør og strø med kakaopulver. Slå ut overflødig kakao. Hell i røre (ca. 3/4 full). Legg i en eller to biter med karamell og sett i ovnen. 
4. Stek i 7-10 minutter. De skal være faste utenpå og flytende inni.
5. Serveres lun med bringebærsaus, vaniljeis eller vaniljesaus. 

Karamellbitene er tatt fra fryseren og ble stappet oppi formen. Brukte to, jeg. Nam!

Karamellen i midten syntes ikke så godt, men joda – den er der. Akkurat passe myk og rennende som jeg ville ha den.