- Krem.no - https://krem.no -

Slik maler du kardemomme selv

Kardemommesmak du ikke har kjent maken til

Trenger du et gavetips? Her viser jeg hvordan man maler kardemommefrøene selv. PS. Ha tålmodighet….
Kardemomme brukes først og fremst i søte gjærdeiger. De grønne frøkapslene tørkes og selges både hele og malt. Til baking brukes malt kardemomme. I malt kardemomme er hele kapselen malt, uten å fjerne skallet. Det gir mindre smak. 

Ved å male kardemommen selv får du en helt fantastisk kardemommesmak som du ikke finner maken til i noen boks. 

Det er flere veier til Rom. Jeg har prøvd flere måter å gjøre dette på.

Slik gjør du:
1. Først må du bli kvitt det papiraktige skallet. Det er frøene inni du skal male. Skallet kan fjernes på flere måter. En er å bruke hendene og «knekke» en og en frøkapsel. Det tar laaaaang tid. Jeg kjørte kapslene i en liten blender, bare for å kutte opp skallet. 
2. Deretter begynte plukkingen. Dette tar også veldig lang tid, men ha tålmodighet! Til slutt skal du sitte igjen med en haug med frø. Av en pakke med hel kardemomme satt jeg igjen med et par spiseskjeer med frø. 
3. Maling kan skje på flere måter. Har du kun en liten mengde, bruk en morter. Knus frøene til de er grovt knust. 
Har du som meg vært i Sverige og kjøpt en pose med kardemommekjerner (ferdig renset!) kan du male 25 gram frø  sammen med ca. 3-4 ss sukker på en middels kraftig foodprocessor (jeg har en dings jeg fester på stavmikseren). Det gir temmelig grovmalt kardemomme. 
4. Aller best resultat innbiller jeg meg du får ved å bruke en kaffe/ krydderkvern (elektrisk). Den er kraftig og maler krydderet lett. 

Kort oppsummert:
Mal frøene i en morter, eller bland frøene med sukker og kjør i en foodprocessor. Best resultat oppnås med en krydder/kaffekvern
.

Oppbevares lufttett!