- Krem.no - https://krem.no -

Smuldrepai med epler

Apple crumble 

Lettvint og knallgod dessert. Disse smakene er perfekte sammen og aller best smaker den med en kremdott til…
Jeg hamstret norske epler i høst. Et par av posene har blitt liggende i kjøleskapet. Nå var det på tide å lage noe godt av dem, og da jeg spurte dere hva dere hadde lyst på var det stor stemning for smuldrepai med eple. Ja! Det er jo sååå godt! 

Min epler (rød aroma) var skrukkete og hadde noen brune flekker her og der, men de smaker fortsatt utrolig godt. Har ærlig talt ikke prøvd å lage en epledessert med utenlandske epler, så fortell meg gjerne hva som er smart å velge hvis man ikke har tilgang på norske epler. 

Til denne desserten har jeg brukt en litt smal form, det gjør at den trenger litt lenger tid i ovnen enn om forma hadde vært vid og rund. Min form sto i nesten 50 minutter. Det er bare å steike i vei, med denne desserten kan det ikke gå galt. Selv liker jeg at den har en skikkelig knasende god topp og lot den derfor stå fem minutter under grill-elementet helt på slutten.  

Smuldrepai med epler (til 3-4 personer)
500 g skrelte epler
65 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
50 g hvetemel
50 g havregryn
75 g smør
0.5 ts kanel
En neve (30-40 g) mandler (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Skrell epler – legg de i vann med litt sitronsaft så blir de ikke så lett brune.
2. Bland sammen sukker, kanel, havregryn og mel. 
2. Skjær smøret i terninger og smuldre det inn med fingrene. Det skal være litt biter igjen av smøret, så ikke bland for godt. 
3. Ha eplene i en form. Dryss smuldredeigen over. Stekes på 180 grader i ca. 30 – 50 minutter (avhenger av om formen du bruker er vid eller smal, som min) til eplene er møre og toppingen har en gyllen farge. Jeg satte på grill-elementet i ovnen de siste fem minuttene. 

Hakk mandlene og bland inn sammen med resten av ingrediensene. Bruk fingrene og klem smøret inn. Ikke arbeid den for mye, det skal være litt klumper av smør.

Legg eplene i litt sitronvann. Legg eplebåtene over i formen og legg på crumble.

Strø smuldremiksen på toppen slik at det dekker alle eplene. Sett i ovnen på 180 grader (varmluft) i 30-55 minutter. Jo mer kompakt form, jo lenger tid. Sjekk om eplene er møre og om miksen på toppen er gyllen og sprø. Da er desserten ferdig. 

Smaker helt fortreffelig med en liten kremdott til. Eller is. Eller vaniljesaus. Godt, godt, GODT!