- Krem.no - https://krem.no -

Smultringer

Dette er familiens julefavoritt! Vi lager rundt 400 stk som deles ut til famile og venner hvert år. Smultringene porsjoneres i poser og oppbevares i fryseren. Farlig gode!
Grethes smultringer

5 egg
300g sukker
1/3 l fløte
1 beger seterrømme
2 ts bakepulver
2 ts hornsalt
2 ts kardemomme 

700 – 800g hvetemel

Smult/ matfett til koking
Gir 150-200 smultringer

Start med å piske eggedosis av sukker og egg. Pisk seterrømme og fløte til krem i en annen bolle. Bland  eggedosis med krem og rør inn det tørre. Juster melmengde (ikke ha i alt med en gang), deigen skal være klitt klissete. Jeg benytter eltekrok når jeg lager denne deigen, men ikke elt for mye. Jeg pleier å lage deigen en dag i forveg, så blir den lettere å jobbe med.

Oppbevar smultringdeigen kaldt, og ta ut litt og litt deig som kjevles til ca. 2-3 mm tykkelse. Bruk en smultringutstikker og legg over på et brett med matpair. Det enkleste er å ha èn som koker og èn som kjevler deig og stikker ut.

Kok smultringene i smult eller matfett. Det tar en stund før fettet blir varmt, test med en liten deigklump. Når fettet er varmt nok kommer klumpen opp igjen til overflaten med det samme.

Nå litt brannvern:
Når man jobber med kokende fett er det viktig å huske at man ALDRI skal forlate en smultgryte mens den står på en varm kokeplate. Ha alltid et lokk eller et brannteppe i nærheten. Skulle gryta ta fyr, legg på lokket. Du skal under INGEN OMSTENDIGHETER helle vann på en varm gryte med fett. 

Kjevle ut små leiver ad gangen. Stikk ut smultringemner og legg på et brett.

Brettet står kjølig en stund før de små ringene går i gryta.

Ikke ha for mange smultringer i gryta samtidig. Med det samme de er lagt i, snus de. Det forhindrer at smultringene sprekker.

Snus atter et par ganger..

..til fargen er lys gyllen. Så er julebakverket ferdig!

La smultringene få renne av seg på et par lag med tørkepapir.

Tretusenfirehundreog…neida. Ikke riktig så mange, men med dobbel porsjon ble det bortimot 400 hull med mat omkring.