- Krem.no - https://krem.no -

Sol-is (Isparfait med solbær)

Ispairfait smaker aller best når den er litt tint. Her har jeg hatt på ganache og servert det hele med litt ekstra solbær til.
Vanilje-isparfait med solbær

6 eggeplommer
1 dl vann
60 g sukker
1 vaniljestang
5 dl kremfløte
Solbærsyltetøy

Ganache (Kok opp 1 del kremfløte og rør inn 1 del sjokolade)

Visp slapp krem og sett i kjøleskap. Del vaniljestangen i to og skrap ut innholdet. Putt alt i en kjele og kok opp sammen med sukker og vann til halve vannmengden er redusert (den skal være litt sirup-aktig). Avkjøl litt.

Pisk eggeplommene og tilsett sukkerlaken i en stråle (fjern vaniljestangen først). Piske eggedosisen videre til du har en lysegul smet. Bland så sammen eggedosis og krem. Kle en halvannen-liters form med plastfilm og hell isblandingen i. Helt til slutt rører du forsiktig inn 5-6 ss solbærsyltetøy med korte, små bevegelser. Det skal kun bli marmorert.

Parfait-is
Isparfait er iskrem laget av eggedosis og kremfløte, uten bruk av ismaskin. Oppskriften kan benyttes som en grunnoppskrift, og smak tilsettes etter eget ønske (pass bare på at det ikke blir for mye væske). Jeg har valgt å koke en sukkerlake som tilsettes eggeplommene under pisking. Det gjør at eggene starter å koagulere, som igjen gjør at isen ikke vil smelte sammen så fort når den blir satt på bordet. Dersom du ikke vil lage sukkerlake, tilsetter du sukkeret og vaniljen sammen med eggeplommene og pisker det til en eggedosis. Når eggedosis, krem og smak er bladet settes parfaiten i fryseren, helst til dagen etter. Husk at den ikke skal serveres helt stenhard. Den smaker aller, aller best når isen er såpass myk at du kan skjære den uten å bruke krefter.

Hjememlaget Sol-is
I fryseren min har jeg mye godt syltetøy, blant annet en og annen boks merket med «solbær». Det passer ikke særlig på brødskiva (litt for rennende), ei heller så godt i bløtkaker, men til is smaker solbær helt fortreffelig etter min mening. Sol-is er min favoritt i isdisken og består av deilig vaniljeis, et mørkt sjokoladeskall og to dyprøde årer med solbær på hver side av ispinnen.

Denne hjemmelagde utgaven, laget som en iskake, smaker av fløtekrem, ekte vanilje, skikkelig sjokolade og solmodne solbær. En helt uimotståelig kombinasjon!

Pisk kremen veeldig slapp. Settes kjølig.

Sukkerlaken skal være som sirup og piskes inn i eggeplommene mens den er varm.

Det er ikke fullt før det renner over…jeg rørte inn solbærene helt på slutten.