- Krem.no - https://krem.no -

Solsikkeboller (for Ukraina)

Når dette innlegget skrives har det snart gått to uker siden Russland invaderte Ukraina. Det utenkelige skjedde.

Etter kun to uker har jeg sluttet å søke opp informasjon fra krigen. Hver gang jeg kommer til filmer av utbomba hus og gråtende barn, scroller jeg videre.

Jeg kan VELGE å ta bort det vonde. De voldsomme inntrykkene. Det er ikke til å holde ut å tenke på alle dem som lever i den konstante frykten.

Det betyr ikke at jeg har sluttet å bry meg. Jeg har krigen i tankene hele tiden og vil gjerne hjelpe der jeg kan.

Derfor har jeg laget disse bollene også. Jeg forsøkte å få dem til å ligne solsikker, som er et nasjonalt symbol for Ukraina.

Å bake er en fin måte å få tankene over på andre ting, men det er også en måte for meg å vise at jeg byr meg.

Vil du støtte og hjelpe? Bak solsikkeboller, legg dem ut i sosiale medier og opplys folk at de kan hjelpe ved å vippse til 2170, som er et felles nummer for flere hjelpeorganisasjoner.

VIPPS 2170

Solsikkeboller for Ukraina
(blir ca. 15 stk)
500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen opp i biter på ca. 70 gram. Trill til boller og klem flate. Bruk en saks og klipp halvannen cm inn rundt hele bollen. Vri «frynsene» litt på høykant. Se bilder lenger ned.
8. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter. Når bollene er klare for steking, klem ned der det skal legges på vaniljekrem. Ha på vaniljekrem.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader i ca. 10-12 minutter eller på varmluft 200 grader i 7-10 minutter. 
10. Avkjøl. Dryss gjerne på litt melis rundt hele kanten.

En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Jeg brukte et lokk til å dekke over vaniljekremen, sånn at den gule fargen kom fint frem.
Slava Ukrainii!