- Krem.no - https://krem.no -

Speiderknuter

Årets maibolle er en båtmannsknop!

Å finne form på årets maibolle har vært et langt lerret å bleke, for jeg vet jo at dere egentlig vil ha vaniljekremen i midten av bolla. Well, så ble det litt annerledes i år.

Etter at dette innlegget ble laget i går spurte jeg dere på instagram når dere ville ha oppskrift på disse bollene? Rett etter ble kontoen min hacket. Den er tatt av noen andre og jeg har ikke tilgang til den. De ber om penger for å gjenopprette den. Kontoen var sikret med to-trinns-verifisering. Det hjalp ikke. Jeg har heldigvis noen som hjelper meg og krysser fingrende for at jeg skal få kontoen min tilbake.

Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg hvert år før mai setter inn lager en bolle som jeg kaller maibolle. Den har alltid bestått av en dært vaniljekrem i midten. Mine tidligere maiboller kan du se her:

maiboller 2018
maiboller 2019


I år har jeg laget en bolle uten vaniljekrem, men vil du lage en skikkelig fin maibolle med vaniljekrem i midten vil jeg anbefale deg å bake disse bollene, som jeg laget for å vise min støtte til det Ukrainske folket litt tidligere i år. Det vil være en fin gest!

Solsikkeboller for Ukraina



Min pappa har fått medalje av kongen for sitt arbeid som speiderleder og jeg er vokst opp med å starte syttende mai grytidlig med flaggheising i speiderskjorte. Fikk jeg lyst til å teste ut som en båtmansknop kunne funke som bolle? Jeg tilsatte litt ekstra mel i deigen (jeg bruker vanligvis 500 gram), sånn at de ikke skulle flyte helt i sammen under steking. Det funka! Knutene er ikke vanskelige å lage, men du må kanskje øve litt. Trinn for trinn-bilder kan du se litt lenger ned.

Speiderknuter (ca. 15 stk)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

ca. 25 g smeltet smør
3 ss sukker tilsatt 2 ts malt kardemomme

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen opp i biter på ca. 40 gram. Trill til boller, så lisser. Knyt knuter som vist på bildene under.
8. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader i ca. 10-12 minutter eller på varmluft 200 grader i 7-10 minutter. 
10. Mens bollene enda er lune, pensle dem med smeltet smør. Dypp i sukker tilsatt litt malt kardemomme.

Del deigen i biter på 40 g
lag lisser
Lag båtmannsknop..
1.
2.
3.
sett på plate, klipp av tuppene
stek av og pensle med smeltet smør mens de enda er lune
dypp i sukker
Knuteboller til syttende mai-frokosten? Ikke meg i mot!