- Krem.no - https://krem.no -

Stopp kakemafiaen!

De organiserer seg i grupper og selger kaker svart, produsert hjemme på et kjøkken mattilsynet trolig ville stengt på dagen. Jeg erklærer herved krig mot den stadig voksende kakemafiaen, men vil på ingen måte kutte fingrene av dem. Hobbybakerne kan være redningen for en konditorbransje i rekrutteringskrise.

Hobbybakerne gjør det skarpt om dagen. De ligger i førersetet og vet alt om de nye kaketrendene. Hjemmebakerne elsker å lage disse kakene og produserer bare det de mener kundene vil ha. Kaker du ikke får på ditt nærmeste konditori. Du er kanskje en av dem som har bestilt kake fra en hobbybaker? Du har kanskje en vaskedame du betaler svart eller hyrer en ufaglært til å fikse lekkasjen på badet også?

Bransjen har sovet i timen
Forleden var jeg invitert til Baker- og Konditorbransjens Landsforenings landsmøte for å snakke om sosiale medier. Jeg hadde blitt invitert for å snakke om matbloggerne spesielt, men min agenda var også å fortelle bransjen om den stadig voksende skare av hjemmebakere som daglig kaprer nye kunder. Innlegget skapte debatt. Jeg var sterkt kritisk til en konditorbransje som sitter med skylapper og tror de lager verdens flotteste kaker. Kaker de mener kundene vil ha. Enhver er salig i sin tro. Men noe har skjedd. Stadig kommer kundene innom med bilder av kaker de har sett på nettet. Kaker med sterke farger, mye pynt og utstansede figurer og bokstaver. Kakene er tidkrevende å produsere og krever mye utstyr. De er også laget på en måte konditorene ikke er vant til. Skal du kjøpe en typisk pute-dåpskake med utstansede figurer og bokstaver fra et konditori, vil kaken trolig bli priset skyhøyt.


Svart arbeid er helt akseptert

Derfor er det så mye enklere å spørre nabodama som bare tar et par hundrelapper for en dåpskake formet som en lekker pute, med utstanset rosa baby på toppen. Den typiske hjemmebakeren er en hobbyinteressert dame som etter et år hjemme i barselpermisjon fant ut at kakebaking var hennes greie. Det er kanskje ikke de kakene som er best på smak, men for noen kunstverk! Hun bare elsker å sitte i timevis å produsere blomster og pynt til kaker. Det er ikke rare timebetalingen for kunstverkene. Hun bruker ofte 5-6 timer eller mer på hver kake. Men det gjør ikke så mye, for dette er bare hobby. Eller? Min påstand er at stadig flere hobbybakere har skjønt at det er gode penger å tjene på å bake svart hjemme. Uten blygsel legges de hjemmelagde kunstverkene ut både på Instagram, Facebook og blogg, gjerne med oppfordring til å ta kontakt for pris.

Hvor er skatteetaten og mattilsynet?
Jeg er ikke ute etter å ta fra folk gleden over å lage kakekunst hjemme på kjøkkenbenken. Det finnes så utrolig mange dyktige kakekunstnere der ute! Så lenge det bakes privat til familie og venner skal jeg ikke blande meg, men jeg klarer ikke å holde kjeft når jeg ser den stadig voksende hæren av kakebakere som jobber svart og hevder dette bare er hobby. Som påstår de kun baker for venner og kjente uten å ta betaling, men som i virkeligheten tar imot kakebestillinger på linje med et vanlig konditori. Hvor er mattilsynet? Skatteetaten? For en stund siden tok jeg kontakt med mattilsynet og spurte om de kontrollerte noen hobbybakere? Jeg fikk dette svaret: Vi kontrollerer kun registrerte virksomheter. Kakemafiaen får holde på i fred. Ingen trusler i sikte.

Bruk de flinke folka!
Baker- og Konditorbransjen sliter i motbakke. I følge bakeri.net var det en nedgang fra 118 til 102 konditorlærlinger i 2013. Det er ikke særlig trendy å velge yrkesfag om dagen, og kvaliteten på søkermassen er varierende. Med det mener jeg å si, at mange faller i fra undervegs. De mister motivasjonen, er skoletrøtte, syntes faget ikke fenger som de hadde håpet eller finner ut at lærlingelønn ikke er mye å leve av. Det er dessverre få lærere som snakker om ivrige unge i faget. Det kan ha flere årsaker, ikke bare lite motivert ungdom. På landsmøtet forrige helg kastet jeg ut noen ideer. Konkrete forslag til hvordan en bransje i krise kan benytte seg av den stadig voksende hæren av hobbybakere. De er flinke, voksne damer (i stor grad), som mer enn gjerne vil bruke mer tid på det de liker aller best; lage fine kaker. Bruk dem!

Profesjonell kakedekoratør
Mitt forslag går ut på å lage en egen utdannelse for hobbybakerne. La dem få lære grunnleggende kunnskap om baking, om næringsmiddelhygiene og bedriftsøkonomi. La disse skaperglade damene få ta utdannelse – gjerne på deltid, over ett eller to år. Etter avlagt eksamen kan de kalle seg sertifiserte kakedekoratører. La dem få slippe til – gi dem en jobb. Produsér kakene de elsker å lage og gjør de forseggjorte kakene til merkevarer. Og arbeidstiden må være gunstig. Min spådom er at det vil bli et marked for disse dyre, forseggjorte kakene. Produsert i et godkjent lokale av en sertifisert kakedekoratør. Helt lovlig. Konditorbransjen kan igjen bli en bransje som går foran og viser kundene de nye trendene, i tillegg til å ha tradisjon, mattrygghet og kvalitet.

Kjør debatt!
Inntil det kan skje må kakemafiaen stoppes. Da snakker jeg om de hobbybakerne som baker hjemme på kjøkkenet og tar imot svarte penger. De ødelegger for en hel bransje og kommer unna med det. Tenk deg om neste gang du bestiller en kake fra en hobbybaker. Tør å stille spørsmålene: Har du godkjente lokaler? Kan jeg få kvittering? Hvis de svarer nei på disse spørsmålene, si nei takk. For det første er det svart arbeid. For det andre er det produsert ulovlig på et kjøkken du ikke vet særlig mye om. Skal mitt fag ha mulighet til å overleve må konditorbransjen i Norge ta et oppgjør med gammeldags tenkning. De må finne ut hvordan de kan få baker- og konditorfag til å bli attraktivt igjen.

Jeg ønsker debatt og engasjement! Min agenda er klar: Hvordan få konditorfaget til å bestå – også i framtiden.