- Krem.no - https://krem.no -

Sunt med USUNT?

Ville du ha kjøpt denne boka?

I dag lagde jeg et tullecover til en bok som ikke finnes. Etter responsen å dømme tror jeg det er flere enn meg som har de samme tankene; at det fort kan bli noe sykelig over all sunnheten. At det faktisk kan være sunt å være usunn. Ikke bare for kropp, men for sjel og sinn. 

Jeg har ingen forskning å vise til og snakker kun fra eget hjerte.  Min mening er at man skal kose seg med det som er usunt – av og til. Ikke skeie ut hver dag, ikke gjøre det til en vane å spise kake i stede for mat, ikke spise dessert etter maten hver dag. Men at man skal kunne unne seg noe godt innimellom, med god samvittighet.

Å telle kalorier
Jeg har aldri telt kalorier, jeg vet ikke engang hvor mange jeg skal ha i meg per dag. Det er faktisk et bevisst valg jeg har tatt. Og det er så befriende godt! Samtidig syntes jeg virkelig synd på dem som hele tiden er styrt av det. Jeg vet det er mange, mange som har mistet grepet – som teller antall kalorier i alt. Som ikke klarer å kose seg. Som har dårlig samvittighet for å spise noe med sukker og fett i det hele tatt, og som sjelden klarer å unne seg noe. Jeg snakker om dem som ikke har kontroll. 

Når tippet det over?
Så hva er sunt? Jeg tror vi alle forsøker å leve så balansert vi kan, både i forhold til det å ha et godt og variert kosthold med mye frukt og grønnsaker, og å holde seg i fysisk aktivitet. Men for noen har det tippet over. Det er blitt ekstremt. Det usunne skal bort. Det skal erstattes med det som er sunt – som for eksempel kunstig søtning. Og før du begynner å hamre løs i kommentarfeltet: Nei – jeg er ikke motstander av å bruke kunstig søtstoff i kaker og desserter. Det er flott! MEN – jeg syntes det ofte blir ekstremt. Særlig når man skal bytte ut alt av sukker i oppskrifter og hevder at det er gift for kroppen. Det blir noe sykelig over det. Hvorfor skal man bytte ut sukkeret? Så man skal kan spise mer av de tingene som før var usunne? Gjøre det til hverdagsmat? Ikke smaker det særlig godt heller!

Mediene henger seg på
Du har sikkert sett det – fantastisk oppskrift med kun så og så mange kalorier – spis deg sunn, slank og frisk – det er et evig jag. Januar er verst. Jeg skrev om det her. Det som skjer er at vi begynner å hate kroppene våre. Vi sammenligner oss med noe uoppnåelig og dyrker det. Vi begynner å sende hatmeldinger til oss selv om hvor elendige vi er. Ukebladene støtter godt oppom og gjør selvbildet mindre enn en pygmé.  Du lever livet ditt feil. Vi viser deg hvordan du skal leve det riktig. I følge hvem? Tror du virkelig de har rett? 

Kos deg med det usunne – det er sunt for deg
Jeg mener du skal kunne kose deg med noe usunt av og til, uten å ha dårlig samvittighet, uten å måtte løpe det av deg etter maten. Uten å føle skam. At du kan glede deg til en god dessert eller en kakebit til kaffen. Det handler ikke bare om kalorier, men om å ha det bra med seg selv. Spise noe godt og kose seg – gjerne i godt lag. Men alt med måte. Det gjelder i alle sammenheng, men kanskje aller mest når det kommer til sukker og fett. Sånne ting som hjernen vår bare vil ha mer av. Det gjelder å ha viljestyrke til å stoppe. Til å nyte akkurat passe – før det blir kvalmt.

Denne boken eksisterer ikke, coveret er laget bare på tull. Men, for å være ærlig – jeg ville gjerne gitt den ut med denne tittelen. Jeg liker å si det med «reine ord for penga». På tide å røske litt opp i tankegangen. Hva mener du? Ville du kjøpt en bok med en sånn tittel? Eller mener du det er å oppfordre til noe galt?