- Krem.no - https://krem.no -

Tiramisu

Italiensk klassiker som står seg

Mjuk og bløt dessert/ kake med smak av fløte, mascarpone, kakao og kaffe. Åh, så nydelig denne klassikeren er!

Det finnes utallige varianter av den italienske desserten tiramisu – her har jeg gjort det så grunnleggende som mulig. ​Det betyr at du kan variere med smaker akkurat som du ønsker. Originalt består desserten av en mascarponekrem, fingerkjeks (tynne sukkerbrødkjeks) og dessertvinen Marsala. Det altså fritt fram for å endre litt på smakene.

Du kan for eksempel bruke en mandelkjeks (amaretto bisquits) eller lage en mandeldacqoise (sprø mandelbunn) og tilsette amarettolikør i steden for marsala i kremen. Nydelig!

Andre erstatninger for marsala er å tilsette kaffelikør (Tia Maira, Kaluha etc). Om du ikke ønsker alkohol i kremen i det hele tatt? Tilsett mer sukker + 1 hel vaniljestang.

Jeg pleier ofte å dra frem noen kritiske punkter og i denne desserten er det to: Det første handler om kremens konsistens. Når du skal piske mascarpone, fløte, sukker og evt. smak er det viktig å ikke overpiske kremen. Den skal være slapp. Ikke fast.
Det andre kritiske punktet er dyppingen av kjeks i kaffe. Mine fingerkjeks er tynne, de suger kaffe på et bitte lite sekund og går i oppløsning før du får sagt «kake». Derfor skal de såvidt dyppes i kaffe, så legges på kremen.

Du kan kjøpe ferdige «ladyfingers» på butikken eller lage selv. Butikk-kjeks er tykkere og trenger litt lenger tid i kaffebadet, men bare så det er sagt – de hjemmelagde er minst like gode. 18 tynne fingerkjeks var akkurat i minste laget (laget med 2 egg i oppskrift), derfor har jeg laget en oppskrift med 3 egg, slik at du skal få nok. Legg kjeksen tett i tett eller legg to lag på hverandre. Selv syntes jeg tre lag med kjeks/ krem var akkurat passe. Du bestemmer!

Denne desserten bør serveres i en lav form/ dessertskål. Lagde min så jeg kunne løfte den ut av formen (for å ta bilder), men jeg anbefaler deg å spise den rett fra formen.

Fingerkjeks
3 egg
90 g sukker
90 g hvetemel
2-3 ss potetmel
melis til dryss på toppen

Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til lys eggedosis. Sikt inn hvetemel og potetmel og vend inn.
2. Ha sukkerbrødmassen over i en sprøytepose.
3. Klipp et hull så stort som en tikrone og sprøyt ut ca. 5-6 cm lange kjeks. Sikt over litt melis før de stekes.
4. Settes rett i en forvarmet ovn – 160 grader. Stekes 15-20 minutter (til de har gyllen farge)

Tiramisu
250 g mascarponeost
4 dl kremfløte
6 ss brunt sukker (eller ta det du har)
75 ml marsala (..eller tia maria, kaluha, amaretto….etc) Om du ikke vil ha alkohol, tilsett 1-2 ss sukker + vaniljesmak

Dynk:
3 dl kruttsterk kaffe
3-5 ss Tia maria (valgfritt)

kakao til dryss på toppen

Slik gjør du:
1. Ha sukker, smak (marsala), mascarpone og kremfløte i en bolle og pisk til slapp krem.
2. Lag 3 dl KRUTTSTERK kaffe (gjerne espresso).
3. Finn frem en (firkantet) form og start med å legge et lag med kjeks i bunnen. Dypp de raskt i kaffen, dekk bunnen, legg på et tynt lag med krem, dypp nye kjeks – osv.
4. Avslutt med et tynt lag krem. Sikt kakao på toppen.
5. Serveres kald. Desserten holder seg et par dager i kjøleskap, minst.

Lag en sukkerbrødmasse. Ha i sprøytepose og sprøyt ut 5-6 cm store kjeks. Stek på 160 grader til gyllen farge (15-20 minutter)

Pisk kremen slapp, ha kaffe over i en egnet beholder og start med et lag med kjeks i bunnen. (Dropp papir i bunnen av formen – det er bare noe jeg gjorde for å få den ut av formen for å kunne ta bilder av den)

Kjeksen trenger kun et lite dypp. De går fort i oppløsning, så vær rask. Legg kjeksene tett i tett, evt legg to lag med kjeks (hvis den er veldig tynn)

Spis desserten rett fra formen! Det er det enkleste. Holder seg i 2-3 dager i kjøleskap.