- Krem.no - https://krem.no -

Toscakake

Husker du denne?

Da jeg var liten kan jeg huske vi plastpakket Toscakaker på bakrommet i bakeri-butikken. Små, runde kaker med et knallhardt karamell-skall. Å pakke kaker i plast syntes jeg var gøy, men å spise Toscakake, nei fy. Den kaka var bare noe gamle folk spiste mens de hørte Ønskekonserten. Dog ikke uten risiko. Det var nemlig uvisst om tenna fortsatt var i god behold etter at kakebiten var fortært. 

Jada, jeg kan kunsten å overdrive. Men jeg juger ikke når jeg sier at Toscakake ikke falt i smak blant oss barna. Da jeg i går begynte å bla i mammas gamle kakebok fant jeg oppskriften. Denne kaka har jeg ikke smakt siden jeg var en meter stor, og er det noe jeg ønsker, så er det å ta vare på tradisjoner. Derfor ble det Tosca-kake i går. Som ble med på foreldremøte. 

Håpet var jo at alle skulle ta en bit og bli i så godt lune at de alle rakk opp hånden da det skulle velges nye klassekontakter for neste år. Men det funka ikke, gitt. Merkelig hvor stille det kan bli i et klasserom stappa med skravlesjuke foreldre når noen sier «valg av nye klassekontakter». Aldri har vel noen gransket skoene sine kraftigere enn akkurat de minuttene læreren står og svetter og etter en laaang stille stund sier; – Neivel. Ingen som vil? Det virket nesten som om hun spurte om noen vil bli påført en dødelig sykdom. – Ok, da blir det spanskrøret på samtlige. Haha! Neida, hun sa jo ikke det. Men loddtrekning er jo nesten like ille. 

Vel, vi slapp loddtrekning. To (!) meldte seg frivillig og jeg ba om applaus for at jeg tok gjenvalg (og jeg var ikke alene om å ta gjenvalg, forresten). Ser dere glorien min nå eller? Klapp på skuldra og ekstra kakebit til meg og mine nye klasse-kontakt-buddiser og hurra for alle dere som i disse dager ser opp fra gulvet, rekker opp hånda og sier: – Jeg kan godt være klassekontakt! 

Du dør faktisk ikke av det. 

I forordet til mammas kakebok fra femtitallet: En våken husmor er ikke redd for å prøve nye oppskrifter. Haha! Jeg trenger vekking 🙂
————————————————————————————————————————————————————————————-

Toscakake
2 egg
1 1/2 dl sukker
100 g smør
2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Florentinmasse
75 g sukker
50 g smør
30 g fløte
75 g grovhakkete mandler eller mandelflak

Alle ingredienser bortsett fra mandelflak has i en kjele. Kok i ca. 10 minutter. Ta kjelen av platen og bland inn romtempererte mandler. 

Slik gjør du:
1. Pisk romtempererte egg og sukker til luftig eggedosis. 
2. Smelt smøret og hell i eggedosisen.
3. Sikt mel og bakepulver og bland inn til du har en glatt røre. 
4. Helles i en smurt form 22 cm (ca.)
5. Stekes på 175 grader i ca. 10-15 minutter. Ta ut av ovnen og smør på florentinermassen før du setter kaken tilbake i ovnen. Stek i 10-15 minutter til, slik at toppen har fått en gyllen farge. (Jeg satte på grill-funksjonen de siste 5 minuttene) 

Her er kakene tatt ut av ovnen og fått et lag med karamellmasse, så skal de steke videre.  Joda, disse ser fancy og flotte ut i de små formene, men bruk en vanlig springform! Jeg hadde fått noen nye former jeg ville teste, og de ble jo flotte, bevares, men det som skjer når du bruker slike former er at massen på toppen sklir av i ovnen. (Skal du bruke små former – tilsett 1 ss hvetemel i florentinermassen, det binder den noe sammen). Ellers anbefaler jeg å bruke en helt vanlig springform ca. 22 cm)