- Krem.no - https://krem.no -

Troikakake

Min mislykkede festkake

Av og til blir hjernen liggende på kontoret når jeg står på kjøkkenet og baker. Selv om du ikke kan se det  - denne kaka er mislykket. Men jeg deler den allikevel, i visshet om at du ikke gjør samme feil som meg. 
Troikasjokolade er en av mine favoritter. Og mange har laget denne kaken før meg, det vet jeg. Men jeg ville gjøre den etter «boka», altså med marsipan, sjokoladeganache og gele. Det skulle vise seg å by på problemer, men ikke verre enn at jeg viser det her 🙂 Uansett – dette er en fantastisk god og smakfull konfektkake, som er GLUTENFRI, men for enkelte kanskje i mektigste laget?
Mandelbunn
Eggehviter 4 stk
Melis 150g
Malte mandler 150g
Bakepulver 1/2 ts

Slik gjør du:
1. Stivpisk eggehviten med melis som has i litt etter litt.
2. Vend inn malte mandler og bakepulver. Stekes i springform 25-26 cm
Ovnstemperatur: 175 grader
Steketemperatur: ca.30 min.

Sjokoladeganache
250 g mørk sjokolade
250 g fløte

1 pk bringebærgele – bruk bare 3 dl vann
ca. 1/2 pk marsipan

Fremgangsmåte:
Og HER ser du hva som gikk galt. Jeg la lagene på i feil rekkefølge, eller sagt på en annen måte, jeg la geleen på marsipanen. Gele spalter marsipanen og gjør den rennende. Derfor skal du IKKE legge sammen lagene som på bildet. 

Start med å smøre et tynt, tynt lag ganache på mandelbunnen , bare for å feste marsipanen. Så legger du på marsipanlokket. Smør så ganache på marsipanen. Til slutt helles den nesten helt stive geleen på.  Sett i kjøleskap og la stivne helt. 

Dagen før jeg gikk i gang lagde jeg ganache. (Varm fløte til kokepunktet og hell over hakket sjokolade. Rør til du har en glatt masse, dekk til og sett i kjøleskap). Den skal brukes både i og over kaken. 

Først lagde jeg en mandelbunn. Det gjør denne kaken litt mer «kakete» dessuten passer det godt til konfekten på toppen. Kok så opp gele med 3 dl vann og sett kjølig. 

Etter at bunnen var avkjølt tok jeg den ut av formen  og fjernet bakepapiret under. Så la jeg bunnen tilbake i en rengjort springform. Stryk på et tynt lag med ganache for å feste marsipanen til bunnen.

Kjevle marsipanen tynt (ca. 1 mm) og skjær ut slik at den passer på bunnen. Jeg hadde en tallerken som passet akkurat. Smør så på ca. halvparten av ganachen. Den skal være passe myk, er den helt kald kan du varme den 3-4 sekunder i mikro-ovn. (Resten av ganachen skal smeltes helt og brukes til å helles over kaken).

Så var det geleen. Den skal være helt avkjølt og nesten stiv. Den må ikke helles over om den fortsatt er lunken. Når geleen er helt over i formen – sett kaken i kjøleskap til den er helt stivnet. 

Siste finish: sett kaken på rist og varm resten av ganachen. Hell over kaken slik at alt er dekket. Slå risten i bordet for å få sjokoladen til å renne godt av. Sett kaken over på fat og i kjøleskap til den skal spises. 

Hadde noen gamle, harde mini-marshmallows i skapet som jeg hakket litt og strødde på sammen med halve røde coctailbær. Og jammen hadde jeg fått fem utsprungne fioler på trappa :)