- Krem.no - https://krem.no -

Troikakonfekt

Flere har spurt om jeg ikke kan vise hvordan man lager Troika. Den oppskriften og fremgangsmåten finner du absolutt over alt på nettet, derfor gjorde jeg det litt annerledes i dag. Jeg valgte å lage troika i former. Alt for å slippe klinet med å dyppe i sjokolade. Også kalt latmannsversjonen. Men, det er fortsatt mye jobb…

Formene bør være mindre enn muffinsformer og ikke av papir. Da vil geleen gjøre dem bløte. Bruk noen konfektformer(mine er litt tykkere papir), metall eller silikon. Du kan også lage troika i muffinsformer av tykt papir (typ amerikanske muffinsformer) eller i silikon og dele i to biter etter at de har stivnet. Jeg hadde en hel haug med småformer i skuffen og valgte noen jeg har kjøpt på nettet. De heter konfektformer og er ca. 3 cm i diameter i bunnen. Sjekk gjerne på Jernia eller Kitchn, eller butikker som selger bakeutstyr.

Jeg visste ikke hvor mange jeg kom til å få, så det ble til at jeg lagde 40 stk. Da fikk jeg bittelitt nougat igjen og litt gele til overs.

Det viktige når du skal lage disse små troikabitene er at nougaten stivner før du har på HELT avkjølt gele. Den må ikke være det miste varm, da smelter du nougaten. På sammen måte må geleen være stiv før du har på smeltet sjokolade på toppen.

Til pynt på toppen har jeg brukt noe juledekor jeg har fått fra Dr. Oetker. Litt usikker på hvor pynten selges, men sjekk i butikker med større utvalg.

Troika i form (ca. 40 stk)

ca. 120 gram god marsipan
1 pakke bringebærgele
2.5 dl vann
1 pk Nougat (150 g)
150 g mørk sjokolade

Slik gjør du:
1. Start med å lage geleen som anvist på pakken. Bruk kun 2.5 dl vann. Settes kjølig.
2. Kjevle ut marsipanen til ca. 1 mm tykk og stikk ut rundinger som passer i formene dine. Min utstikker er 3 cm.
Har du ikke utstikker? Lag små kuler i marsipan som du klemmer ned i bunnen av formene.
3. Smelt nougaten over vannbad eller i mikroovn. Legg på en teskje oppå marsipanen. Sørg for at nougaten dekker HELE marsipanbiten, hvis ikke vil geleen spalte marsipanen og gjøre den rennende. Klask brettet i bordet, så nougaten renner helt ut i kantene på konfektformene.
4. Sett kjølig så nougaten stivner.
5. Ha romtemperert gele over i en mugge eller lignende. Fyll hver form med gele, det enkleste er å ta en og enn og holde i hånden mens du fyller.
6. Inn i kjøleskapet igjen, nå skal geleen stivne helt.
7. Smelt sjokolade over vannbad eller i mikroovn.
8. Legg på en teskje smeltet sjokolade og dunk lett i bordet så den jevner seg ut på toppen. Putt på pynt om du vil. Sett kjølig. Oppbevares best i kjøleskap, men kan fint holde seg uten kjøling i mange uker.

Alt du trenger for å lage troika…
Jeg hadde skuffen full av små former og valgte den som er litt tykkere, 3 cm i bunnen. Ikke bruk vanlige muffinsformer av tynt papir, da vil geleen gjøre den myk.
Sett på brett, det ble ca. 40 stk.
Lag gele og sett i kjøleskapet så den blir avkjølt uten å stivne.
Kjevle marsipan og stikk ut marsipan. Eller trill kuler som du klemmer i bunnen. Husk, det skal være tynt…
En pakke nougat smeltes i mikro eller over vannbad.
Jeg hadde det over i en sprøytepose, men…
…du kan godt bruke en skje også. Dunk brettet i bordet så nougaten jevner seg ut. La stivne.
Hell den HELT avkjølte geleen i en mugge eller lignende. Hold hver for i hånden og fyll på med gele. La stivne.
Smelt sjokolade og legg på en teskje på toppen. Dunk i bordet, så sjokoladen jevner seg ut. Legg evt noe pynt på toppen. Avkjøles.
Passe store munnfuller med Troika. Ble kjempegodt!