Vaniljekrem – grunnoppskrift

Vaniljekrem – grunnoppskrift

Picture
Picture
Bilde

Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her!
Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt «tung», er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker.

Picture

Vaniljekrem

Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte)
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.

2. Hell melken/fløten i en kjele.

3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen)

4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.

5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.

6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

Picture

Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen.

Picture

Ha i vaniljestang og frø

Picture

Fløtemelk og eggeblanding

Picture

Kokende melk has i eggeblanding

Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.

Picture

Hell alt tilbake i kjelen igjen

Picture

Rør kraftig til det bobler og tykner

Picture

Ønsket konsistens!

Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.

Picture

Det er viktig å avkjøle kokt vaniljekrem hurtig. Hell derfor kremen på en stor tallerken, eller i en stor beholder og kle med plastfolie (gjerne når den er kokende varm). Sett den så rett inn i kjøleskap/ til avkjøling.  La gjerne vaniljestangen være i mens du avkjøler. Husk at vaniljekremen bør bli helt gjennomkald dersom den skal blandes med for eksempel pisket krem.

104 Kommentarer
  • Meg
    Svar
    Skrevet på10:46, 12. juni 2014

    Det funket like godt med vaniljesukker!

  • Elfa
    Svar
    Skrevet på09:19, 5. juli 2014

    Tusen takk for en enkel og fantastisk oppskrift. Vaniljekremen er nydelig !

  • Hanne
    Svar
    Skrevet på06:10, 9. september 2014

    Har du noen tanker om porsjonsberegning i oppskriften din? Jeg skal lage vaniljekrem til 34 stykker i min datters konfirmasjon til helgen 🙂 Skal lage butterdeigs-hjerter med bringebærsyltetøy på – men har hverken spist det før eller sett oppskrift på det…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på06:20, 9. september 2014

      Hei Hanne. Dette er en ganske stor porsjon, men det kommer jo an på hvor store hjertene du skal lage er. Tror det skulle holde til 34 små hjerter.

  • Cecili
    Svar
    Skrevet på07:21, 10. oktober 2014

    Hei, jeg skal lage skoleboller idag, å jeg lurer på om man skal ha i vaniljekremen før eller etter man steker bollene? 🙂

    • konditor-elin
      Svar
      Skrevet på10:13, 10. oktober 2014

      Før!

      • Cecilie
        Svar
        Skrevet på12:44, 10. oktober 2014

        Takk 🙂

  • nguyen
    Svar
    Skrevet på08:15, 2. april 2015

    Takk for en enkel og veldig bra oppskrift.

  • Vigdis
    Svar
    Skrevet på12:52, 30. april 2015

    Den smakte himmelsk. Brukte laktosefri melk.
    Gleder meg til å servere den i bløtkake til konfirmanten

  • Skrevet på04:35, 2. november 2015

    Bare å blande alt sammen med en gang,også eggeplommene.Rør godt når dere varmer det opp til det tykner.Ingen klumper,samme resultat.

  • Elisabeth
    Svar
    Skrevet på12:26, 10. november 2015

    Hei. Jeg får ikke vaniljekremen så tykk jeg ønsker. Den er litt tykkere enn saus…. Har du noen tips? Kan jeg koke den opp igjen?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:30, 10. november 2015

      Hei Elisabeth. Vaniljekremen vil alltid bli tykkere etter at den er avkjølt. Hvis du fremdeles syntes den er tynn, legg 2-3 plater i med gelatin i bløt, klem ut vannet og rør inn når kremen er ferdig kokt. Det er ingen god ide å koke den opp igjen, da er det bedre å røre inn litt gelatin i etterkant.

  • marie
    Svar
    Skrevet på15:39, 23. desember 2015

    Hei! Har laget denne før, første gang for nøyaktig ett år siden, da jeg lagde marsipankake til bursdagen min. Ble fantastisk god! Men jeg har glemt om jeg lagde en eller to porsoner.. Hvor mange vil du si dette er, eller for å spørre på en annen måte: Jeg skal fylle den i kake sammen med rørte bringebær samt krem under marsipanlokket. Mvh Marie 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:01, 23. desember 2015

      Hei Marie – det holder med en porsjon. Jeg bruker vanlig vis kun halve porsjonen med vaniljekrem når jeg blander ut med vanlig pisket krem. Men det er jo smak og behag 🙂

  • Tove Nicolaysen
    Svar
    Skrevet på14:38, 7. februar 2016

    Takk! Den skal jeg lage flere ganger 🙂 Kjempegod i Millefeuille og inni boller. Meeeen, den trakk veldig nedi bollene. Kunstig vaniljekrem gjør ikke det. Har du tips?
    Jeg er ikke så glad i den hinna som blir på skoleboller, så derfor lager jeg fylte boller som jeg tar melis og kokos på.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:47, 7. februar 2016

      Hei Tove. Legg 3 plater gelatin i bløt i 5 minutter. Rør de inn mens vaniljekremen enda er varm. Da får du en fastere vaniljekrem. Godt tips med å ta vaniljekremen inni 🙂

  • Åse Lena Langaker
    Svar
    Skrevet på16:47, 17. april 2016

    nydelig vanilje krem dett. Takk.😄❤️

  • Skrevet på16:49, 24. april 2016

    Nydelig vaniljekrem👌

  • Anita
    Svar
    Skrevet på10:17, 14. mai 2016

    Hei:-)
    Kan vaniljekremen fryses?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:44, 14. mai 2016

      Ja, men den vil bli helt rennende oppleves som litt skilt ved opptining.

  • Ruth
    Svar
    Skrevet på16:12, 15. mai 2016

    Hei! er det mulig å bruke ren vanilje ekstrakt i stede for vanilje stang? hvis ja, hvor mye kan jeg da bruke?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:44, 15. mai 2016

      Ja, det kan du sikkert, men jeg er ikke kjent med mengdeforhold og vet ikke hvor mye du skal bruke.

  • Heidi Myksvoll
    Svar
    Skrevet på13:17, 17. mai 2016

    Går det an å fryse vaniljekrem??? takk for god oppskrift 😀

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:14, 17. mai 2016

      Hei Heidi. Se svar tre linjer opp.

  • Ingebjørg
    Svar
    Skrevet på23:34, 20. august 2016

    Denne kremen smaker utrolig godt.
    Jeg har laget vaniljekrem mange ganger før, men denne smaker absolutt best.
    Den ble passe tykk i gryten, fikk stå i kjøleskap i over 1 døgn. Men da den ble blandet ut med en spiseskje stivpisket kremfløte så voila, vi fikk vaniljesuppe. Med andre ord, vi har nå en kake uten fyll og vaniljesuppe over alt.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:55, 21. august 2016

      Hei Ingebjørg. Ikke ukjent fenomen. En stivelsen i vaniljekremen vil brytes ned noe når den røres opp, men om den er skikkelig gjennomkokt vil den ha mindre sjans for å bli rennende. Smaken er jo fortsatt himmelsk, så om det skjer neste gang, gjør dette trikset: Legg 2-3 plater gelatin i bløtt i 5 minutter. Smelt gelatinen i mikroovn eller i 2 ss kokende vann og bland ut med en del av kremen, før du blander den med resten. La kremen stå i kjøleskap til den begynner å tykne, så kan du fylle kaken. Eller – støp kaken i en ring (sett en springform rundt kaken, så kremen ikke renner ut). Håper det går bra, at kaka ble reddet Ingebjørg!

  • May Iselin Helland
    Svar
    Skrevet på07:55, 21. september 2016

    Hvor lenge holder kremen seg i kjøleskapet?
    Denne er bare knallgod 🙂 !

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:28, 21. september 2016

      Tre-fire dager.

  • Astrid Grønnesby
    Svar
    Skrevet på11:57, 28. september 2016

    Tusen takk for en genial oppskrift,fra nå blir det nok hjemmelaget i dette huset 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:17, 28. september 2016

      Bare hyggelig!

  • Inger Martinussen Nygård
    Svar
    Skrevet på21:33, 29. desember 2016

    Når har jeg laget kremen,den ser helt super ut,og smaken,nam,skal ha den på pavlovakrans i morgen gleder meg😀

  • Monica
    Svar
    Skrevet på01:26, 20. januar 2017

    Hei!
    Ser du skriver at vaniljekremen vil bli flytende/skille seg når man fryser den. Hvordan er den å bruke i skoleboller eller bollefocaicca da? Og setter du den i kjøleskapet med en gang du har tømt den ut av gryta?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:46, 20. januar 2017

      Kan fint brukes i gjærbakst, men det blir litt suppete! Ja, jeg heller den utover en flat tallerken (for hurtig avkjøling) og legger på plast med det samme den er ferdig kokt, så rett inn i kjøleskap.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits