- Krem.no - https://krem.no -

Vaniljekrem – grunnoppskrift

Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her!
Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt “tung”, er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker.

Vaniljekrem

Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte)
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.

2. Hell melken/fløten i en kjele.

3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen)

4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.

5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.

6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen.

Ha i vaniljestang og frø

Fløtemelk og eggeblanding

Kokende melk has i eggeblanding

Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.

Hell alt tilbake i kjelen igjen

Rør kraftig til det bobler og tykner

Ønsket konsistens!

Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.

Det er viktig å avkjøle kokt vaniljekrem hurtig. Hell derfor kremen på en stor tallerken, eller i en stor beholder og kle med plastfolie (gjerne når den er kokende varm). Sett den så rett inn i kjøleskap/ til avkjøling.  La gjerne vaniljestangen være i mens du avkjøler. Husk at vaniljekremen bør bli helt gjennomkald dersom den skal blandes med for eksempel pisket krem.