- Krem.no - https://krem.no -

Appelsinris

Appelsinris er den sommerfriske kusina til den mer julete riskremen. Desserten lærte jeg å lage på heimkunnskapen i sjette klasse.

Pisk slapp krem. Ha i grøten og pisk litt videre, til grøten er jevnt fordelt. Settes kjølig mens du skjærer ut appelsinfileter.

Skjær av topp og bunn på appelsinen. La kniven følge buen på appelsinkanten.

Prøv å få bort alt det hvite av skallet.

Skjær ut filetene med en skarp kniv.

Legg filetene til å renne av på et kjøkkenpapir.

Del i passe store biter og bland inn i riskremen.
Appelsinris

1/3 l kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
ca. 250 g ferdigkokt risgrøt (eller vanlig kokt ris)
2-3 appelsiner

Kok grøt og avkjøl så den er helt gjennomkald. Kok gjerne en halv vaniljestang med i grøten. (Bruk gjerne gårsdagens rester om du har). Pisk slapp krem og tilsett grøten. Visp videre til grøten er godt bladet inn i kremen, uten klumper.

Bruk en skarp kniv og skjær skallet av appelsinene. Skjær ut appelsinfileter. La de renne av seg på et kjøkkenpapir før du deler de opp i passe store biter og blander inn i kremen med en slikkepott. Settes kjølig frem til servering.

Kan også serveres porsjonsvis i glass. Mektig, friskt og godt!

Heimkunnskapslære

Appelsiner er så godt, og i dag satt jeg med et lite overskuddslager. Fikk så lyst til å lage noe godt av dem, men hva? Så kom jeg på en dessert jeg lagde på heimkunnskapen da jeg gikk på barneskolen. Appelsinris!

Desserten sitter så godt i minnet at jeg bare måtte forsøke å lage den på nytt. Appelsinris er den sommerfriske kusina til juledesserten, riskrem.  Desserten er mektig, og porsjonen holder til 4-6 personer. Jeg husker vi skrelte appelsinene på vanlig måte og klipte opp appelsinbåtene med saks. I dag valgte jeg å lage lekre appelsinfileter som jeg skar opp i passe store biter. Ettersom det blir en del saft fra appelsinene lønner det seg å la de renne av på et papir før de blandes inn i kremen. 

Så var det tid for å smake. Smakte det det samme som for 25 år siden? Jeg tok en stor skje for å smake, og plutselig satt jeg på skolekjøkkenet i kjeller’n på Hovin. Tankene vandret. Jeg tenkte på forklene vi hadde på oss, på skautene (haha). Tenkte på gjengen av klassekamerater (ramp?).
På lærer’n (stakkar!). En skje til. Det er fint å sitte litt sånn og mimre. Enda en stor skje. Joda, den duger. Den duger fortsatt i massevis <3.