- Krem.no - https://krem.no -

Bolleroser

Lag en bukett med vaniljefylte bolleroser til farsdagen

Sokker og truser til far på søndag? Glem det. Lag heller boller fylt med den mjukeste vaniljekrem.

 

Den 11. november feirer vi farsdag og dette er hva jeg vet mange pappaer og bestefedre vil bli veldig glade for å få.

 

Helgen som ligger bak oss har halve Norge bakt boller tangzhong etter at NRK skrev om baketeknikken på sine nettsider lørdag. Så gøy! Disse bollene kan også lages tangzhong, men fordi dette kategoriserer under formingstime ville jeg ha en deig som ikke bød på problemer (klissete deig) , derfor ble det en helt vanlig bolledeig i dag.

 

Jeg fylte bollene med hjemmelaget vaniljekrem, men det behøver du slett ikke. Rosene kan lages på forskjellig måter, jeg prøvde både med flere og færre rundinger, men fant ut at 4 var passe. Størrelsen på utstikkeren er ca. 10 cm. Om du ikke har en utstikker, ta en tallerken som er ca.10 cm og bruk et pizzahjul.

 

Lag først en halv porsjon vaniljekrem – du finner oppskrift her! 

 

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
1 egg til pensling

 

 

Slik gjør du:

1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig. Elt på lav fart de første 10 min.

2.
 Virker deigen for fast, juster med væske.

3.
 Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.

4.
 Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.

5
. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.

6.
 Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.

7.
 Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 – 1.5 time), form deigen som vist på bildene under og plasser det på en plate med bakepapir.

8.
 Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter. Fyll i vaniljekrem før steking.

9.
 Stek på 220-240 grader i 10-12 min.

  Kjevle deigen tynt ca. 2-3 mm. Stikk ut rundinger ca. 10 cm. Legg ringene på hverandre, press ned på midten. Ha på litt vann.

Stryk på litt vann og rull sammen.

 

Når bollene er hevet ferdig, fyll vaniljekremen i en sprøytepose. Klipp et lite hull og stikk posen i midten av bollen.

Klem vaniljekrem i bollen.

 

Fantastisk godt! Dryss gjerne litt melis på toppen – jeg likte godt at de ville skinne

litt ekstra i mot meg på denne nitriste grå novemberdagen.