Tradisjonsrik juledessert
Skal vi snakke om noen kritiske punkter igjen, da? Ok. Geltain. Det verste som kan skje? At du får tråder i desserten. Det er ikke godt. La meg begynne med eggedosisen. Du gjør ting eklere for deg selv om du bruker romtempererte egg. Eggedosisen blandes med kald krem, men det går fint. Poenget er at eggedosis + krem ikke skal være «klaka»-kaldt, da vil det si SPJOING! så er gelatinen stiv før du får rørt rundt.
Smelting av gelatin er ikke vanskelig, men det viktige er at den skal være så varm at det ryker av den. Jeg smelter den i mikroovn. Du kan godt smelte den med 2 ss kokende vann, men pass på at gelatinen er skikkelig smelta. Det er når den er sånn halvlunka den stivner på et blunk og danner tråder.
Når gelatinen skal blandes med kremen – bland litt av kremen raskt inn i den rykende varme gelatinen, og så, hell den fort tilbake i krembollen. RØR- RØR-RØR! Sånn. Verre var det ikke.
Originalt skal det være portvin i denne desserten, men jeg hadde ikke portvin. Derfor brukte jeg Grand Marnier. Ikke hyl for høyt nå, dette er smak og behag – ok? Jeg kan også anbefale kaffelikør, rom eller cognac. Om du ikke vil ha noe som helst av alkohol i kremen går det heeeelt fint. Bare dropp det, smaker så godt likevel.
3 egg
2 eggeplommer
5 plater gelatin
5 dl kremfløte
0.5 dl portvin (kan sløyfes)
6-7 ss sukker
150 g revet mørk sjokolade
Slik gjør du:
1. Legg gelatin i bløt.
2. Rasp sjokolade (evt. bruk en foodprocessor).
3. Visp kremen og sett kjølig.
4. Pisk eggeplommer, egg og sukker til tykk eggedosis
5. Klem ut vannet av gelatinen og smelt den forsiktig over lav varme. Hell gelatinen i eggedosisen mens du visper.
6. Bland kremen i eggedosisen. Smak eventuielt til med portvin.
7. Legg krem og revet sjokolade lagvis i porsjonsglass eller i en vakker glassbolle.
8. Sett kjølig til den skal spises.
Ble litt mobil-bilder denne gang, jeg glemte å knipse med kamera…uansett, jeg syntes det er noe knot å hakke disse store tjukke blokkene med sjokolade, derfor testet jeg å hakke den i en foodprocessor. Gikk veldig fint, bare pass på at du ikke kjører den for lenge. Da blir den varm og smelter…
Så velger du selv om du vil servere desserten i glass eller i en stor bolle. Jeg gjorde begge deler. Desserten lages samme dag den skal spises, men kan også lages en dag før. For å få litt friskhet vil jeg anbefale å servere litt fukt eller bær ved siden av. For eksempel kan du lage enluksus-fuktsalat |
|
|