- Krem.no - https://krem.no -

Dronning Mauds dessert

Tradisjonsrik juledessert 

Noen kaller den Dronning Mauds pudding, andre fromasj. For meg er det det samme hva den heter, bare den er luftig, kremete og akkurat passe søt. 
Mange lager denne juledesserten utelukkende med eggeplommer – det blir liksom ikke fint nok i jula. Vet du hva? Jeg har et annet forslag. Dette er nemlig en dessert som trenger litt «luft». Av den grunn lager jeg den med egg + eggeplommer. Det gir en mer luftig fromasj, noe som passer godt etter et tungt middagsmåltid. 

Skal vi snakke om noen kritiske punkter igjen, da? Ok. Geltain. Det verste som kan skje? At du får tråder i desserten. Det er ikke godt. La meg begynne med eggedosisen. Du gjør ting eklere for deg selv om du bruker romtempererte egg.  Eggedosisen blandes med kald krem, men det går fint. Poenget er at eggedosis + krem ikke skal være «klaka»-kaldt, da vil det si SPJOING! så er gelatinen stiv før du får rørt rundt.

Smelting av gelatin er ikke vanskelig, men det viktige er at den skal være så varm at det ryker av den. Jeg smelter den i mikroovn. Du kan godt smelte den med 2 ss kokende vann, men pass på at gelatinen er skikkelig smelta. Det er når den er sånn halvlunka den stivner på et blunk og danner tråder.

Når gelatinen skal blandes med kremen – bland litt av kremen raskt inn i den rykende varme gelatinen, og så,  hell den fort tilbake i krembollen. RØR- RØR-RØR! Sånn. Verre var det ikke. 

Originalt skal det være portvin i denne desserten, men jeg hadde ikke portvin. Derfor brukte jeg Grand Marnier. Ikke hyl for høyt nå, dette er smak og behag – ok? Jeg kan også anbefale kaffelikør, rom eller cognac. Om du ikke vil ha noe som helst av alkohol i kremen går det heeeelt fint.  Bare dropp det, smaker så godt likevel.  

Dronning Maud fromasjdessert
3 egg
2 eggeplommer
5 plater gelatin
5 dl kremfløte
0.5 dl portvin (kan sløyfes)
6-7 ss sukker
150 g revet mørk sjokolade

Slik gjør du:
1. Legg gelatin i bløt.
2. Rasp sjokolade (evt. bruk en foodprocessor).
3. Visp kremen og sett kjølig.
4. Pisk eggeplommer, egg og sukker til tykk eggedosis
5. Klem ut vannet av gelatinen og smelt den forsiktig over lav varme. Hell gelatinen i eggedosisen mens du visper.
6. Bland kremen i eggedosisen. Smak eventuielt til med portvin.
7. Legg krem og revet sjokolade lagvis i porsjonsglass eller i en vakker glassbolle.
​8. Sett kjølig til den skal spises. 

Ble litt mobil-bilder denne gang, jeg glemte å knipse med kamera…uansett, jeg syntes det er noe knot å hakke disse store tjukke blokkene med sjokolade, derfor testet jeg å hakke den i en foodprocessor. Gikk veldig fint, bare pass på at du ikke kjører den for lenge. Da blir den varm og smelter…

Så velger du selv om du vil servere desserten i glass eller i en stor bolle. Jeg gjorde begge deler. 

Desserten lages samme dag den skal spises, men kan også lages en dag før. 

For å få  litt friskhet vil jeg anbefale å servere litt fukt eller bær ved siden av. For eksempel kan du lage enluksus-fuktsalat

Tradisjoner er verd å ta vare på. Dette er en sikker vinner, både for voksne og barn.