Brød! Supermykt og godt. 68 % grovt, rikt på fiber, lettspist og laget over samme lest som fiberrundstykkene jeg lagde i fjor.
Eneste forskjell på denne oppskriften og på de supermjuke fiberrundstykkene er at jeg har brukt mindre olje og byttet ut vann med Kefir i væsken som tilsettes. Jeg ville teste om det ble mykere resultat, og sannelig om jeg vet, men mykt – det ble det. Skikkelig mykt. Da jeg bakte i dag brukte jeg en hel pakke gjær (50 g) – det syntes jeg var litt mye, deigen hevet nesten litt for fort. I oppskriften vil du se at jeg har redusert mengden til 40 gram.
Stekingen er sånn som jeg vanligvis steker brød – inn i glovarm ovn, i med litt kokende væske i en liten langpanne for å skape damp, så skru ned temperaturen. Hvis ovnen din ikke går til 280 grader – stek på 230-240. Disse brødene tar fort farge, så skru ned temperaturen ytterligere om det trengs.
Bruk gjerne et digitalt termometer for å sjekke at brødet er ferdig stekt. Det skal være 96 grader i midten.
Av deigen får du tre brød. Jeg har brukt former som tar 2 liter. Pass på å smøre formene, enten med smør, margarin eller formfett, eller bruk bakepapir. Jeg har lært, to av brødene satt dønn fast..
Elins fiberbrød (3 stk)
Tangzhongjevning:
120 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
6 dl vann
———————
630 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
375 g sammalt hvete fint
300 g havrekli
1 dl olje (raps eller oliven)
45 g mørk sirup
30 g maltekstrakt
40 g gjær (fersk, blå) (tilsvarer 9.6 gram / 4 ts tørrgjær)
25 g salt
4.5 dl Kefir, annen syrnet melk eller kaldt vann
Slik gjør du:
1. Start med å lage tangzhongjevning ved å ha 120 g mel i en kjele med 6 dl væske. Rør gjerne ut melet i litt vann først, før du heller i resten (så slipper du klumper). Varm til det tykner (65 grader). Rør hele tiden. Avkjøl jevningen.
2. Ha avkjølt jevning i en bakebolle. Tilsett hvetebakst, sammalt hvete fint, havrekli, gjær, sirup, maltekstrakt og vann. Vent med å ha i olje og salt.
3. Sett på maskinen og elt i ca. 10 minutter på middels fart. Tilsett salt og olje.
4. Elt deigen 5-10 minutter til etter at du har tilsatt oljen og saltet. Deigen skal ikke være varm. Blir den varm, stopp eltingen før.
5. Dra en pose over bakebollen og la den heve en times tid på benken.
6. Etter en time, del deigen opp tre (vekt ca. 900 g gram).
7. Slå opp til brød og ha i smurte former som rommer 2 liter. Bruk evt. bakepapir.
8. La etterheve under et klede i ca. 30-45 minutter. Spray eller pensle på vann under hevingen, så deigoverflaten ikke tørker ut.
9. Sett inn en liten langpanne i bunnen av ovnen når du skrur den på. Brødene settes (midt i ovnen) i glovarm ovn (280 grader). Hell kokende vann i langpanna. Når du heller på kokende vann dannes det damp – lukk ovnsdøra fort du kan, sånn at dampen ikke forsvinner ut. Skrur ned til 240 grader med det samme døra er lukket. PS. Om ikke ovnen din går så høyt, sett brødene inn på 230-240 grader.
10. Steker du på over/undervarme tar det mellom 30-40 minutter, med varmluft går det på ca. 30 minutter. Bruk gjerne et termometer og mål kjernetemperatur i brødet til 96 grader.
11. Ta brødene ut av ovnen og hell dem ut av formene med det samme. Avkjøl på rist.
Brødene kan gjerne fryses.
12. Legg på rist og avkjøl.