Din handlekurv er nå tom!
Fiberrundstykker ala Funkygine
Her kommer en hyllest fra en Jessheimkvinne til en annen: Jeg heier på deg, Jørgine! Og håper du vinner hele sulamitten! (Skal vi danse All stars, mener jeg).
Men, hvordan vise sin beundring og hyllest? Jeg bestemte meg for å prøve å bake noe som kunne ligne på Jørgines fiberstykker.
Det var lettere sagt enn gjort. Jeg er ingen baker, men kan jo noe om hva som skal til for å lage noe sunt, grovt og mjukt. Det er rett og slett veldig VANSKELIG. Særlig fordi man i industribakerier benytter seg av ukjente ingredienser, tilsetningsstoffer og proffutstyr som vanlige folk ikke har. Noe som i utgangspunktet gjør dette til en sjanseløs oppgave.
Men, det er jo det som er gøy også, da. Hvordan kan jeg få til å bake noe som ligner? Hjemme på kjøkkenet, der jeg ikke har heveskap med damp, surdeig av rug, enzymer som gjør det luftig og holdbart, ei heller røstet hvete som brukes for å sette farge på bakverket?
Og bare så du ikke skal tro jeg har laget en blåkopi, det har jeg ikke. Den originale oppskriften har jeg ikke. Min oppskrift er komponert ut i fra innholdsdeklarasjonen. Den har færre ingredienser og ingen tilsetningsstoffer. Jeg har likevel klart å lage noe som ligner. Om de ikke ble like søte og luftige, så ble de bra!
Den største hemmeligheten for at dette funker heter tangzhong. Tangzhong er en asiatisk baketeknikk som gjør at en deig kan ta opp mer væske. Det gjør disse rundstykkene veldig myke og holdbare.
Så litt om ingrediensene. Kanskje ikke de enkleste å få tak i, men de er helt avgjørende for at det skal bli et produkt som ligner Funkygines fiberstykker. Gå til butikker med større utvalg! Du kan godt bytte ut mørk sirup med lys. Jeg brukte et sterkt mel (Hvetebakst – et nytt mel fra REGAL) med ekstra mye protein (gluten) som er perfekt for disse rundstykkene. Hvis du ikke får tak i det, bruk vanlig hvetemel.
Og ja, du må bruke en maskin til å elte deigen. Grovheten på disse er 68%
Vil du doble deigen? Doble alt bortsett fra gjær. Tipper 28 g gjær blå, fersk holder..
Fiberrundstykker ala Funkygine (ca. 11 stk)
Tangzhongjevning:
40 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
2 dl vann
———————
210 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
125 g sammalt hvete fint
100 g havrekli
65 g olje (raps eller oliven)
15 g mørk sirup
10 g maltekstrakt
16 g gjær (fersk, blå)
8 g salt
1.5 dl kaldt vann
Litt linfrø og havrekli til å strø på toppen
Slik gjør du:
1. Start med å lage tangzhongjevning ved å ha 40 g mel i en kjele med 2 dl væske. Varm til det tykner. Rør hele tiden. Avkjøl jevningen.
2. Ha avkjølt jevning i en bakebolle. Tilsett hvetebakst, sammalt hvete fint, havrekli, gjær, sirup, maltekstrakt og vann. Vent med å ha i olje og salt.
3. Sett på maskinen og elt i ca. 10 minutter på middels fart. Tilsett salt og olje (slapp av, deigen vil gå sammen igjen, selv om oljen gjør den glatt).
4. Elt deigen 5-10 minutter til etter at du har tilsatt oljen og saltet. Deigen skal ikke være varm. Blir den varm, stopp eltingen før.
5. Dra en pose over bakebollen og la den heve en times tid på benken.
6. Etter en time, del deigen opp i biter på 80 gram.
7. Rull til boller, så til avlange pølser. Sett sammen tre og tre. Fukt med litt vann mellom.
8. La etterheve under et klede i ca. 30-45 minutter. Spray eller pensle på vann under hevingen, så deigoverflaten ikke tørker ut.
9. Dryss på litt linfør og havrekli rett før steking.
10. Sett midt i ovnen på 230 grader varmluft i ca. 10-15 minutter. Eller 240 grader over/undervarme 15-17 minutter.
11. Legg på rist og avkjøl.
Monica Jensvold
Disse ble bare såååå gode! Takk for super oppskrift!😊
May Linda
Forstår på responsen at desse må prøvast, og at der berre er å lage dobbel oppskrift med eingong😋 skal thangzongblandinga doblast også då?
Elin Krem.no
Ja!
Beate Broks
Hva er thangzongblandinga godt for?
Elin Krem.no
Tangzhong er hele forklaringen på at det blir mjukt. Supermjukt!
Linda Hasselbo
Dette kalles vel ikke en hyllest men heller å bruke en annens navn for å rette oppmerksomhet mot deg selv.
Elin Krem.no
Heia Jørgine! Stått opp med det gærne beinet i dag?
Heidi Moseby
Ha ha ha… Godt svart Elin 😂
Keth Helen Halvorsen
Herlig svar Elinn👏👏😍Heia Jørgine og takk for vidunderlig oppskrift.
Jannicke
Er det krise om man dropper sirup og malt ekstrakt, evt erstatte med noe annet søtt?Lyst å bake, men ikke lyst på butikken i dag
Elin Krem.no
Ja, det er krise om du dropper begge disse ingrediensene.
Ragnhild Myklebust
De ble like himmelske som du skriver om! Dobbel porsjon. Skulle gjerne bakt ennå flere i sm sleng. Kan jeg 4x ? Gjær mengde?
Elin Krem.no
ca. 60 gram
Magnhild Tøvik
Er det krise om en dropper Malt?
Elin Krem.no
Krise er det ikke, men det blir ikke det samme sluttresultatet.
Lise Iren kirsby
Kan du bruke noe annet istedenfor maltekstrakt ??
Elin Krem.no
nei
Nathalie
Kva er malten god for? 🙂
Elin Krem.no
Malt er med på å sette smak og hjelpe gjæren.
Tobias
ØKan du bruke tørrgjær i steden for fersk blå?😊
Elin Krem.no
Ja det kan du. 4 gram
Randi Utengen
Hei. Håper de ikke blir søte på smak. Da er det jo kake for meg. Randi Utengen
Elin Krem.no
Disse er litt søte i utgangspunktet, men som jeg skriver, det er helt opp til deg å droppe det søte.
Marianne
Kan disse heve i kjøleskåpa over natta? I tilfelle: redusere gjærmengda?
Elin Krem.no
Ja, da kan du halvere gjærmengden 🙂 Hev en times tid på benken før du steker av på vanlig måte.
Nathalie
Er disse fine å fryse? 🙂
Elin Krem.no
Perfekte
Therese
Takk for super oppskrift!!! Dette er de beste rundstykkene jeg noen gang har laget!!! Kjempegode!!!
Mona Rostad Minaberg
Jeg har en lekue silikonbolle/form som en kan lage brød og steke i. Men har ikke noen god oppskrift på et godt luftig grovbrød. Har du noe gode tips ?
Elin Krem.no
https://krem.no/hjem/kalsongbrod-mykt-grovbrod/
Tonje
Veldig god oppskrift på veldig godt resultat, disse blir fast innslag i kosten! 🙂
Aase Brit Hertzenberg Fæhn
Jeg har problemer med denne deigen. Nå har jeg økt mengde vann,fordi deigen ble for tørr.. Det er mye olje som skal inn,jeg har probelemer med få deige til å ta inn alt.
Unnskyld at jeg spør men er mengdene i oppskriften korrekt?
Elin Krem.no
Hei Aase Brit! Ja, oppskirften er korrekt. Jeg har bakt den selv flere ganger. Kanskje du har veid opp feil? Det er ikke mye olje i denne deigen, kun litt over 1/2 dl (65 gram). Hvis du ikke fikk det til første gang – prøv igjen 🙂 Lykke til!
Ingvild
Er det mulig å bruke surdeig istedenfor gjær i denne oppskriften og heve over natt?
Elin Krem.no
Jeg vil tro det går fint. Har aldri bakt noe med surdeig før, så kan ikke hjelpe deg med hvor mye og hvordan.
Marit Fjeldbu
Hvilen funksjonharmaltekstrakt i deigen? Sirop?
Elin Krem.no
Malt tilfører smak, gir farge og forlenger holdbarehet. Sirup tilfører mykhet, farge og smak.