Fiberrundstykker ala Funkygine

Fiberrundstykker ala Funkygine

Her kommer en hyllest fra en Jessheimkvinne til en annen: Jeg heier på deg, Jørgine! Og håper du vinner hele sulamitten! (Skal vi danse All stars, mener jeg).

Men, hvordan vise sin beundring og hyllest? Jeg bestemte meg for å prøve å bake noe som kunne ligne på Jørgines fiberstykker.

Det var lettere sagt enn gjort. Jeg er ingen baker, men kan jo noe om hva som skal til for å lage noe sunt, grovt og mjukt. Det er rett og slett veldig VANSKELIG. Særlig fordi man i industribakerier benytter seg av ukjente ingredienser, tilsetningsstoffer og proffutstyr som vanlige folk ikke har. Noe som i utgangspunktet gjør dette til en sjanseløs oppgave.

Men, det er jo det som er gøy også, da. Hvordan kan jeg få til å bake noe som ligner? Hjemme på kjøkkenet, der jeg ikke har heveskap med damp, surdeig av rug, enzymer som gjør det luftig og holdbart, ei heller røstet hvete som brukes for å sette farge på bakverket?

Og bare så du ikke skal tro jeg har laget en blåkopi, det har jeg ikke. Den originale oppskriften har jeg ikke. Min oppskrift er komponert ut i fra innholdsdeklarasjonen. Den har færre ingredienser og ingen tilsetningsstoffer. Jeg har likevel klart å lage noe som ligner. Om de ikke ble like søte og luftige, så ble de bra!

Den største hemmeligheten for at dette funker heter tangzhong. Tangzhong er en asiatisk baketeknikk som gjør at en deig kan ta opp mer væske. Det gjør disse rundstykkene veldig myke og holdbare.

Så litt om ingrediensene. Kanskje ikke de enkleste å få tak i, men de er helt avgjørende for at det skal bli et produkt som ligner Funkygines fiberstykker. Gå til butikker med større utvalg! Du kan godt bytte ut mørk sirup med lys. Jeg brukte et sterkt mel (Hvetebakst – et nytt mel fra REGAL) med ekstra mye protein (gluten) som er perfekt for disse rundstykkene. Hvis du ikke får tak i det, bruk vanlig hvetemel.

Og ja, du må bruke en maskin til å elte deigen. Grovheten på disse er 68%

Vil du doble deigen? Doble alt bortsett fra gjær. Tipper 28 g gjær blå, fersk holder..

Fiberrundstykker ala Funkygine (ca. 11 stk)
Tangzhongjevning:
40 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
2 dl vann
———————

210 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
125 g sammalt hvete fint
100 g havrekli
65 g olje (raps eller oliven)
15 g mørk sirup
10 g maltekstrakt
16 g gjær (fersk, blå)
8 g salt
1.5 dl kaldt vann

Litt linfrø og havrekli til å strø på toppen

Slik gjør du:
1. Start med å lage tangzhongjevning ved å ha 40 g mel i en kjele med 2 dl væske. Varm til det tykner. Rør hele tiden. Avkjøl jevningen.
2. Ha avkjølt jevning i en bakebolle. Tilsett hvetebakst, sammalt hvete fint, havrekli, gjær, sirup, maltekstrakt og vann. Vent med å ha i olje og salt.
3. Sett på maskinen og elt i ca. 10 minutter på middels fart. Tilsett salt og olje (slapp av, deigen vil gå sammen igjen, selv om oljen gjør den glatt).
4. Elt deigen 5-10 minutter til etter at du har tilsatt oljen og saltet. Deigen skal ikke være varm. Blir den varm, stopp eltingen før.
5. Dra en pose over bakebollen og la den heve en times tid på benken.
6. Etter en time, del deigen opp i biter på 80 gram.
7. Rull til boller, så til avlange pølser. Sett sammen tre og tre. Fukt med litt vann mellom.
8. La etterheve under et klede i ca. 30-45 minutter. Spray eller pensle på vann under hevingen, så deigoverflaten ikke tørker ut.
9. Dryss på litt linfør og havrekli rett før steking.
10. Sett midt i ovnen på 230 grader varmluft i ca. 10-15 minutter. Eller 240 grader over/undervarme 15-17 minutter.
11. Legg på rist og avkjøl.


Jeg pleier å smøre tangzhongjevningen ut i bunnen av bakebollen for å avkjøle den raskere.
Deigen er ferdig eltet.
Etter å ha hevet ca. 1 time på benken.
Del opp i biter på 80 g eller lag 11 like store biter.
Trill først til bolleform, så pølsebrød-form.
Sett sammen tre og tre. Fukt med litt vann mellom hvert deigemne.
Ferdig etterhevet. Sprayet med litt vann og drysset litt havrekli og linfrø på toppen.
Stekte 13 minutter midt i ovnen, på 230 grader varmluft (midt i ovnen)
Mjuke, luftige og veeeeldig gode!
5 based on 1 reviews
35 Kommentarer
  • Monica Jensvold
    Svar
    Skrevet på21:19, 1. september 2022

    Disse ble bare såååå gode! Takk for super oppskrift!😊

  • May Linda
    Svar
    Skrevet på00:02, 2. september 2022

    Forstår på responsen at desse må prøvast, og at der berre er å lage dobbel oppskrift med eingong😋 skal thangzongblandinga doblast også då?

  • Beate Broks
    Svar
    Skrevet på09:24, 3. september 2022

    Hva er thangzongblandinga godt for?

  • Linda Hasselbo
    Svar
    Skrevet på12:18, 3. september 2022

    Dette kalles vel ikke en hyllest men heller å bruke en annens navn for å rette oppmerksomhet mot deg selv.

      • Heidi Moseby
        Svar
        Skrevet på03:05, 4. september 2022

        Ha ha ha… Godt svart Elin 😂

      • Keth Helen Halvorsen
        Svar
        Skrevet på16:04, 11. oktober 2022

        Herlig svar Elinn👏👏😍Heia Jørgine og takk for vidunderlig oppskrift.

  • Jannicke
    Svar
    Skrevet på11:46, 4. september 2022

    Er det krise om man dropper sirup og malt ekstrakt, evt erstatte med noe annet søtt?Lyst å bake, men ikke lyst på butikken i dag

  • Ragnhild Myklebust
    Svar
    Skrevet på15:17, 17. september 2022

    De ble like himmelske som du skriver om! Dobbel porsjon. Skulle gjerne bakt ennå flere i sm sleng. Kan jeg 4x ? Gjær mengde?

    • Magnhild Tøvik
      Svar
      Skrevet på10:38, 28. januar 2023

      Er det krise om en dropper Malt?

  • Lise Iren kirsby
    Svar
    Skrevet på13:18, 21. september 2022

    Kan du bruke noe annet istedenfor maltekstrakt ??

      • Nathalie
        Svar
        Skrevet på08:45, 12. oktober 2022

        Kva er malten god for? 🙂

        • Tobias
          Svar
          Skrevet på16:29, 15. mai 2023

          ØKan du bruke tørrgjær i steden for fersk blå?😊

    • Randi Utengen
      Svar
      Skrevet på17:25, 10. oktober 2022

      Hei. Håper de ikke blir søte på smak. Da er det jo kake for meg. Randi Utengen

  • Marianne
    Svar
    Skrevet på13:51, 11. oktober 2022

    Kan disse heve i kjøleskåpa over natta? I tilfelle: redusere gjærmengda?

  • Nathalie
    Svar
    Skrevet på08:47, 12. oktober 2022

    Er disse fine å fryse? 🙂

  • Therese
    Svar
    Skrevet på09:08, 28. oktober 2022

    Takk for super oppskrift!!! Dette er de beste rundstykkene jeg noen gang har laget!!! Kjempegode!!!

  • Mona Rostad Minaberg
    Svar
    Skrevet på14:27, 4. januar 2023

    Jeg har en lekue silikonbolle/form som en kan lage brød og steke i. Men har ikke noen god oppskrift på et godt luftig grovbrød. Har du noe gode tips ?

  • Aase Brit Hertzenberg Fæhn
    Svar
    Skrevet på07:42, 25. januar 2023

    Jeg har problemer med denne deigen. Nå har jeg økt mengde vann,fordi deigen ble for tørr.. Det er mye olje som skal inn,jeg har probelemer med få deige til å ta inn alt.
    Unnskyld at jeg spør men er mengdene i oppskriften korrekt?

  • Ingvild
    Svar
    Skrevet på13:01, 20. februar 2024

    Er det mulig å bruke surdeig istedenfor gjær i denne oppskriften og heve over natt?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...