Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Havreboller

For et par uker siden fikk jeg et spørsmål om det gikk an å lage boller av havreloffoppskriften min? Vedkommende skulle på bilferie med ungene og trengte noe som kunne mette litt mer enn vanlige boller. Jeg sendte avgårde noen instrukser og tenkte, dette må jeg jo bake selv også. Ettersom boller fortjener å bli spist dagen etter har jeg laget disse med tangzhong-jevning. Det forlenger holdbarheten og gjør bollene saftigere. Jeg har også tatt med oppskrift uten tangzhong.

Havremel er kjøpt på butikk med større utvalg, men du kan også prøve å kjøre havregryn til mel på en kraftig foodprocessor.

La meg si det først som sist: dette er ikke sunnere boller. Det er nøyaktig samme mengde sukker og smør som i den «vanlige» oppskriften min, men noe av melet er erstattet med havremel.

Så kommer vi ikke unna temaet klissete deig. Tangzhong betyr mer væske i deigen og denne deigen kan virke uhåndterlig for mange. I dag ble min deig veldig bløt, men det gikk fint likevel. Bruk gjerne litt mel når du skal ta deigen på bordet, men ikke less på. Jeg tok litt olje i hendene og trillet fine boller.

Havreboller tangzhong
jevning:
50 g hvetemel
250 g vann eller melk (2.5 dl)
——————-
300 g hvetemel
150 g havremel
125 g vann eller melk (1.25 dl)
20 g fersk gjær
90 g sukker (1 dl)
75 g smør/ margarin
1-2 ts kardemomme (valgfritt)
1 egg (valgfritt) eller 1/2 dl vann
(tilsett gjerne 150 g rosiner om du liker det)

Slik gjør du:
1. Lag jevningen ved å varme mel og vann til ca. 65 grader. Avkjøl.
2. Vei opp og ha jevningen + resten av ingrediensene i bakebollen bortsett fra smør/ margarin.
3. Kjør deigen sammen, stopp og skrap opp fra bunnen om det trengs.
4. Etter ca. 15 minutter, tilsett smør/ margarin.
5. Kjør deigen på lav/middels fart i ca. 20 minutter totalt, skru opp farten litt og elt kraftig siste fem minuttene.
6. Sett deigen under plast, la den stå på benken en times tid.
7. Del deigen i femten til sytten biter. Trill boller. Ta gjerne litt nøytral olje på hendene om deigen er klissete. La etterheve i 30-45 min.
8. Skru ovnen på 225 grader. Pensle med egg eller vann før steking.
9. Sett brettet ett hakk ned fra midten og stek 7-12 minutter. Avkjøl på rist.

Havreboller (uten tangzhong)
350 g hvetemel
150 g havremel (om du ikke har havremel – finmal havregryn i en foodprocessor)
3.5 dl vann eller melk
20 g fersk gjær
90 g sukker (1 dl)
75 g smør/ margarin
1-2 ts kardemomme (valgfritt)
1 egg (valgfritt) eller 1/2 dl vann
(tilsett gjerne 150 g rosiner om du liker det)

1.Vei opp ingrediensene i bakebollen bortsett fra smør/ margarin.
2. Kjør deigen sammen, stopp og skrap opp fra bunnen om det trengs.
4. Etter ca. 15 minutter, tilsett smør/ margarin.
5. Kjør deigen på lav/middels fart i ca. 20 minutter totalt, skru opp farten litt og elt kraftig siste fem minuttene.
6. Sett deigen under plast, la den stå på benken en times tid.
7. Del deigen i femten til sytten biter. Trill boller. Ta gjerne litt nøytral olje på hendene om deigen er klissete. La etterheve i 30-45 min.
8. Skru ovnen på 225 grader. Pensle med egg eller vann før steking.
9. Sett brettet ett hakk ned fra midten og stek 7-12 minutter. Avkjøl på rist.

Veide opp hver bolle til ca. 70 gram. Det ga femten boller.
Ta litt nøytral olje på hendene når du har klissete deig. Det gjør det lettere å trille boller.
Alle på ett brett! Etterheves 30-45 minutter.
Pensle med sammenvispet egg eller med vann
Avkjøl på rist. De ble kjempeluftige og gode!

Be the first to write a review
4 Kommentarer
  • Reidun Johanne Ruud
    Svar
    Skrevet på20:07, 7. juli 2020

    Takk for denne resept 😊😊. Den skal prø…..

  • Rigmor Opsvik
    Svar
    Skrevet på10:00, 8. juli 2020

    Sliter med bakesperre…så takk for insp!! Disse skal testes idag 🤩🤩

  • Skrevet på14:32, 8. juli 2020

    Herlig 😍

  • Mette
    Svar
    Skrevet på17:00, 12. april 2022

    Tror disse smaker ekstra godt med tranebær i😋👍

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...