Din handlekurv er tom.

Mjuke horn
Mjuke horn – en klassiker jeg bakte for godt.no for over ti år siden, som jeg her har bakt på nytt, bare fordi den trengte en liten ansiktsløftning på fremgangsmåte, og fordi de skal inn i den nye boka jeg jobber med nå. De er altså SÅ gode!
Den første gangen jeg lagde disse hadde jeg ikke så mye peiling på å bake gjærbakst. I den nye fremgangsmåten har jeg droppet varm væske, og gått for den «vanlige» måten jeg baker på: med kaldt vann og ved å tilsette fett og salt litt uti eltingen. Det er fordi salt og fett hemmer dannelsen av gluten. Jeg bruker en kraftig kjøkkenmaskin og passer på at deigen ligger rundt 24-26 grader, som er optimal deigtemperatur.
Jeg har også valgt å lage to, ikke tre leiver – noe som betyr at du får 16 stk horn av denne oppskriften.
Liker du at hornene skinner? Da pensler du med egg og strør på frø. Vil du ha masse frø – uten å pensle med egg – følg bildene.
Har du lyst på en grovere variant kan du erstatte 1/3 del av hvetemelet med sammalt hvete finmalt.
Mjuke horn (16 stk)
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ss sukker
3 dl væske (melk eller vann)
25 g gjær
4 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)
Valmuefrø
Sesamfrø
Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter. Jeg pleier å elte på hastighet 50-60.
2. Tilsett salt og smør/olje. Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten til maks slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene. Ta gjerne glutentesten ved å dra deigen mellom fingrene. Får du en hinne du nesten kan se gjennom er deigen ferdig. Er den «kort» og revner, elt litt til. Pass på at deigen ikke blir for varm. Den skal ideelt sett ha en temperatur på 24-26 grader.
3. Pakk bollen inn i plast/ dra en hette på og la hvile ca. en time på benken.
4. Del deigen i to like store deler.
5. Kjevle ut rundinger til ca. 35 cm i diameter. Bruk en trinse (pizzaskjærer) og del i 8 deler.
6. Rull sammen hver bit og form til et horn.
7. Ha litt vann på et tørkepapir, legg det på en tallerken. Rull hornet på papiret, deretter i en skål med frø.
8. Etterhev i ca. 45 – 60 minutter. Om du vil ha blanke horn, pensle med egg og dryss på frø rett før steking. Sett ovnen på 215 grader varmluft – 220 grader over/undervarme.
9. Stek ett brett av gangen, midt i ovnen i ca. 10-15 minutter.

Tilsett olje/smør og salt etter en tids elting. Det vil se kritisk ut, men kjør opp farten litt, så går deigen sammen etter hvert.

Dersom du heller vil ha blanke horn – dropp dette og pensle hvert horn med egg. Dryss på frø etter ønske.

Her ser du hornene som er penslet med egg til høyre og de som er rullet i frø til venstre. Smaker uansett knallgodt! Kan fryses.