Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Dekorering

Hvordan dekorere kaker og desserter? Her vil jeg røpe noen tips og triks på hvordan man kan dekorere med sjokolade, marsipan, sukkerpasta (fondant icing) og andre søte saker. Samtidig vil jeg gi råd om forskjellige pynteteknikker som gjør at andre får helt dånedippen!

Sjokoladevifter, sjokoladekrøller, sjokoladesigaretter…hvordan lages det?

Denne kaken er dekorert med en sjokoladevifte. For å få til en slik vifte må man bruke ekte sjokolade, kalt kuvertyre. Fås dessverre ikke kjøpt på butikken. (Du må gjerne forsøke med vanlig kokesjokolade – garanterer ikke for resultatet..) Måten den lages på er følgende:
Man legger en plate av metall i en fryser. Eller man kan bruke en marmorplate. Vanligvis må den ekte kuvertyren smeltes og tempereres før den skal brukes, men her skal sjokoladen ikke tempereres.

Lær å temperere sjokolade

Den helles på det kalde underlaget og smøres raskt utover med en palett. Så tar man en metallskrape og lager små buer, slik at man lager vifter. Her må du jobbe raskt! Du kan enten sette sammen flere vifter, eller om du har trening – lage et laaaangt sjokoladeflak som du ruller sammen til kreasjonen på bildet.

På samme måte lager man både sjokoladesigaretter og vifter.

Dersom du vil lage noen helt enkle sjokoladespon kan du enkelt ta en ostehøvel eller en potetskreller og skave av en «vanlig» sjokoladeplate (på tynnsiden). Bruk da helst romtemperert sjokolade.

Slik lager du gitter-rør og sommerfugler i sjokolade

Hvordan lage sjokoladevifter og sigaretter. Bli inspirert…Sjokolademoussekake

Sarah Bernhardkake med sjokoladedekor

Ballonger kan brukes til så mangt…har du lyst til å se mer om hvordan jeg har laget denne kaken kan du klikke her. 

Hvordan lage en sprøytepose i papir?

Instruksjon på hvordan du lager en sprøytepose i papir finner du her
Du kan gjerne bruke vanlig matpapir:

Slik lager du ganache

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Slik trekker du en kake med ganache

Sukkerpasta

Disse tre kakene er laget i det som kalles sukkerpasta, eller Fondant icing. Massen kan sammenlignes med marsipan å jobbe med, men jeg vil påstå den er smidigere og bedre å kjevle! Søt – javel, men den smaker mer som engelsk konfekt. Jeg har laget denne massen som trekk på alt fra sjokoladekaker til bløtkaker. Det som gjør den så anvendelig er at den er lett å forme, og at den stivner fort. Her er oppskriften:

Sukkerpasta (Fondant icing)
850 g melis
150 g potetmel
8 blader gelatin
60 g sitronsaft (gjerne fra flaske)

Her kan du lese gode råd om hvordan dekorer festkaker

Legg gelatin i bløt i minimum 5 minutter. Klem vannet ut og smelt i en mikrobølgeovn. Alt blandes og kjøres i en bakemaskin. Juster med melis til ønsket konsistens. Massen skal være tilnærmet lik marsipan i konsistens. Pakkes godt inn.

Slik lager du krøller:
Rull ut en lang tynn lisse. Rull den tett rundt en rullepinne, og dra den av etter en kort stund, slik at det blir en fin spiral (den vil ikke falle sammen). La krøllene tørke til dagen etter.

Slik lager du kalablomster:
Rull et tynt spisst emne til å ha i midten. Kjevle ut sukkerpasta, og bruk en trinse (pizzahjul) til å skjære ut en pæreform som er lang og spiss. Fold bladet rundt det spisse emnet, og legg i f. eks en eggekartong, slik at den blir i denne fasongen (dersom du legger den på et brett vil den bli helt flat under og miste noe av fasongen). Lag flere enn du trenger – noen vil alltid ryke eller bli vanskelige å få plassert på kaken.

Marsipandekor

Dette er en dåpskake jeg lagde med både marsipanfigur og marsipanroser. Marsipandekoren kan fint gjøres ferdig flere dager i forvegen. Dermed blir ikke dette et maratonprosjekt! Alt i marsipan på denne kaka var gjort ferdig på forhånd dager i forvegen, og kvelden før dåpen brukte jeg knapt en halvtime på å sette kaka sammen og pynte ferdig.

Slik trekker du en bløtkake med marsipan

Marsipanrose trinn for trinn

Gå til dette blogginnlegget for å se bilder av hvordan man leger en marsipanrose – trinn for trinn.

Kort fortalt: Kutt opp en vanlig brødpose av plast (eller bruk en pose med litt tykkere plast om du har). Plasser åtte kuler med marsipan et stykke fra hverandre inni posen. Klem godt ned, og start å dra ut marsipanen til ovale roseblader med tommel eller pekefinger. Bladene skal være tynne ytters og og litt tykkere på midten. Dra opp plasten, og start med å rulle sammen det ene bladet til en knopp. De tre neste bladene tar du forsiktig opp og former som roseblader, med en liten bøy på ene siden. De fire siste lager du på samme måte, med forsiktig bøy utover på begge sider av bladet. Til slutt settes bladene sammen til en rose; sett de 3 første bladene rundt knoppen, slik at den ser ut som en stor knopp (se den minste rosen på bildet). Deretter settes de siste 4 bladene rundt knoppen, slik at rosen «åpner» seg. Husk at øvelse gjør mester…

Du kan også se bilder trinn for trinn her

Knopp innerst

Lag først en knopp. Rull marsipanbladet i en bue, slik at det dannes en spiss. Klem sammen nederst

3 roseblader utenpå

Formes som skjell og bøyes litt inn på den ene siden.

4 roseblader ytterst

Formes som skjell og bøyes litt inn på begge sider

Magnoliapyntet kake med marsipanblomster ser du hvordan du lager her.

Enkelt – lokk og pårullet marsipankant. Her finner du den.

Bløtkake med marsipanlokk og jordbær er smaskens! Du finner den her.

Slik pynter du kaken med frukt og bær

Å pynte en pavlova er jo bare å slenge på en hel masse med bær, uten tanke på mønster og form, men skal du dekorere en kake gjør det seg om frukt- og bærpynten er litt mer forseggjort. Det behøver likevel ikke ta så mye lenger tid. Den enkleste måten å pynte lekkert på er å legge elementer i ring. Skjær opp det du har, for eksempel kiwi, jordbær eller ananas. Legg i ring, begynn ytterst. Tenk litt på farger og kontraster – blåbær og bringebær gjør seg også godt og behøver ikke å skjæres i biter før de legges på. Ønsker du litt glans på toppen av en slik kake, smelt litt ripsgele og pensle på frukten og bærene. Da blir den helproff!

Å pynte med sjablong

Mitt enkleste pyntetriks er å bruke sjablong. Du kan pynte med sjablong på alt fra formkaker til sjokoladekaker og det finnes mange fine å få kjøpt, både i fargehandel og i butikker med kakeutstyr. Jeg klipper dem gjerne ut selv, av papir, akkurat som barna gjør når de skal klippe en snøkrystall. Eller bruker en gammel heklet duk med en fint mønster. Dette kan også gjøres så enkelt at du klipper noen strimler av papir som legges på kryss og tvers over kaken. Legg på, og dryss over melis. Eller kakao (om overflaten er lys). Fjern sjablongen (den gamle duken eller papirstrimlene) og vips – der var kaken ferdig pyntet. (Husk at melisdekor har en tendens til å smelte bort i fuktige kjøleskap).

Å dekorere med friske eller tørkede blomster

En stor trend for tiden er å bruke friske blomster på kaker. Det er helt rålekkert, men tenk litt på hvilke blomster du velger. En liste over spiselige blomster finner du her http://moseplassen.com/2008/07/20-spiselige-blomster-og-forslag-til-bruk/. Roser er en av blomstene du kan bruke, de er ikke giftige, men bruk noen som ikke er sprøytet (økologiske). Skal du i et selskap og skal pynte kaken med friske blomster, la blomstene stå i vann så lenge som mulig og legg de på som pynt rett før kaken skal serveres. Kandiserte blomster er også fint å bruke. Teknikken går ut på å pensle kronbladene med eggehvite, deretter strø på fint sukker, før de skal tørke. Kandiserte fioler eller roseblader skal tørke helt inn før de brukes som pynt. Tørkede, spiselige blomster finnes også å få kjøpt og gjør seg fantastisk godt for eksempel på en kake med hvit glasur. Denne kakepynten kan du også lage selv http://moseplassen.com/2013/09/diy-kakepynt-fra-hagen/