Klassisk focaccia

Klassisk focaccia

Focaccia hører ofte med på 17.maibordet, derfor har jeg laget en heeelt vanlig en. Fra før av har jeg jo to andre KNALL gode varianter, denne som er med oppskrift fra bakerlandslaget, og denne som er focaccia tangzhong. Så har jeg enda en som jeg skammer meg litt over, nemlig en focaccia du lager på 60 sekunder, samt en glutenfri variant.

Dette er en klassisk oppskrift, ikke noe fiksfakseri – bare vann, mel, salt, gjær, olje og vann. Jeg bruker lite gjær og lar den heller heve lenge, for da blir nemlig smaken best.

Hvis du vil gjøre den enda enklere kan du helle den ferdigeltede deigen rett i en smurt langpanne og la den bli der til du skal steke den. Bruk i så fall et bakepapir under, så setter den seg ikke fast i forma, da oljen har en tendens til å bli absorbert og gjøre at den setter seg fast i forma. Å putte deigen rett i forma er fint å gjøre dersom du vil kaldheve den over natt. Da kan du forresten ta i enda litt mindre gjær (har ikke testet med 8-10 gram, kanskje?)

Har du pizza-funksjon på ovnen din? Stek med den på. Gir litt ekstra undervarme som gir en sprø bunn. For å holde focacciaen sprø – ta den ut av formen så snart den er stekt.

Toppingen velger du selv. Bruk gjerne noen små tomater, oliven, rosmarin etc. Jeg strødde på tørket provence-krydder og litt flaksalt.

Focaccia (til 30 x40 cm langpanne)
600 g hvetemel (1 liter)
5 dl vann
15 g fersk gjær
½ dl olivenolje
2 ts salt

Til toppen:
olivenolje
Provencekrydder
flaksalt

Slik gjør du:
1. Ha kaldt vann, mel og gjær i en bakebolle.
2. Elt i ca. 10 minutter på middels fart.
3. Tilsett olje og salt. Elt til deigen er gått sammen igjen. Det tar ca. 5 -10 minutter. Ta gjerne glutentest for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
4. Dra plast over bollen og la stå på benken i ca. 1.5 – 2 timer.
5. Klem deigen ut i en oljet langpanne ca. 30 cm x 40 cm. Legg over et klede og la stå på benken enda en time.
6. Smør deigen inn med olje. Stikk fingrende i deigen for å lage små groper. Dryss på flaksalt og det du ønsker av krydder/ topping.
7. Stek på 225 grader over/ undervarme – midt i ovnen i ca. 15-20 min, eller 215 grader varmluft – midt i ovnen, 12-15 minutter.
8. Dra den ut av formen og over på rist.

Tilsett salt og olje litt uti eltingen. Deigen vil gå sammen igjen, ikke bekymre deg!
En bløt deig. Sånn ser den ut når den er ferdig eltet.
Deigen etter å ha hvilt på benken et par timer under bakehette.
Ta olje i formen og litt olje på fingrene. Klem deigen ut i forma uten å fjerne all luft..
Ha på olivenolje på toppen, stryk den ut på toppen av deigen og lag «hull» med fingrene.
Legg på eller dryss på ønsket topping.
Jeg har pizza-funksjon på ovnen og steker med den på for å få ekstra fin farge på deigen under.
Saftig, fluffy og veeeldig god!
5 based on 1 reviews
1Kommentar
  • Lilo 80
    Svar
    Skrevet på16:44, 5. mai 2023

    Må prøves!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...

Grove kuvertbrød, f..

Jeg baker til ny bok om dagen (en...

Elins glutenfrie bol..

Etter mange år - her er den -...

Donuts

Her er den! Min versjon av donuts, som...

Krembollekake

Søndag er det fastelavn OG morsdag! Av den...