Saftig focaccia

Saftig focaccia

I disse dager driver «alle» og lager fjonge focaccia-brød pyntet på toppen med diverse grønnsaker. Må si jeg ikke falt for ideen (når alt for mange holder på med det samme har det stikk motsatt effekt på meg – akkurat som den derre koreanske kaffen alle lager om dagen – ER så lei). Derfor har jeg laget en helt «plain» focaccia. Jeg har fra før av laget focaccia tangzhong, den finner du her.

Helt plain er denne focacciaen forresten ikke, for atter en gang har jeg gått til folka som kan dette best, nemlig utøverne på baker- konditorlandslaget. De har tilført oppskriften et element som gjør brødet ekstra saftig, nemlig skålding. Skålding er å utsette melet for kokende vann. Det gjør at bakverket blir veldig mykt og saftig. Skålding av rug har bakere i dette landet holdt på med lenge før tangzhong (som er en asiatisk baketeknikk hvor hvetemel og væske varmes til 65 grader). Kall det gjerne tangzhong på norsk. Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften fra baker- og konditorlandslaget, men som vanlig gjort den litt annerledes.

Bare så du vet det – det tar omtrent 4 timer å bake denne herligheten. Vil du heller lage en super-duper-kjapp focaccia har jeg oppskrift på det her. Er du ute etter en glutenfri variant, ja så har jeg det også!

Dette er virkelig en fantastisk god focaccia du kan servere til salat, grillmat, gryteretter, eller bare dele i to og smøre med godt pålegg. Mulighetene er mange!



Saftig focaccia
Rugskålding:
1 dl kokende vann
50 g sammalt rug fin

Deig:
500 g hvetemel
3 dl kaldt vann
50 g olivenolje
10 g salt
10 g gjær eller 1 ts tørrgjær (2.4 g)

Topping:
Olivenolje, flaksalt, krydder/ urter, cherrytomater, soltørkede tomater etc

Slik gjør du:
1. Kok opp vann og rør sammen sammalt rug fin og vann til en glatt masse. Jeg rørte det bare sammen i en litt stor kopp. Det blir nærmest lim i konsistens. Avkjøl til romtemperatur, eller sett i kjøleskapet til blandingen er kald.
2. Ha rugmel-jevning, kaldt vann, hvetemel og gjær i bakebollen.
3. Elt i ca. 10-15 minutter på lav fart.
4. Tilsett olje og salt. Elt til deigen er gått sammen igjen. Det tar ca. 5-10 minutter. Ta gjerne glutentest for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
5. Dra plast over bollen og la stå på benken i 2 timer.
6. Klem deigen ut i en oljet langpanne 30 cm x 40 cm. Legg over et klede og la stå på benken enda en time.
7. Smør deigen inn med olje. Dryss på flaksalt og det du ønsker av krydder/ topping.
8. Stek på 230 grader over/ undervarme – midt i ovnen i ca. 15-20 min, eller 230 grader varmluft – midt i ovnen, 12-15 minutter.

Deigen har stått i to timer under plast. Oljer formen…


…og heller deigen i. Klemmer den ut med fingrene. Legg en klede over og la stå en time på benken.
Ha på olivenolje etter ønske, dryss på krydder og flaksalt. Stek!
Stekte denne på varmluft/pizzaeffekt og den sto kanskje litt for kort tid, men den ble sååå saftig. Tar den ut av formen og over på rist så fort jeg kan, sånn at den ikke blir soggy i bunnen.
Focaccia kan fryses. Den blir saftigere om du fryser den i store stykker. Da kan du for eksempel ta den opp fra fryseren og lune på grillen, så skjære i biter.

Be the first to write a review
24 Kommentarer
  • Martine
    Svar
    Skrevet på12:37, 4. mai 2020

    Så kjempegod ut, denne må jeg prøve!
    Prikker du den ned med fingrene etter den har hevet i formen også, eller kun før heving? Også lurte jeg på hvilke type krydder/urter som er dine favoritter som topping?

  • A
    Svar
    Skrevet på13:02, 4. mai 2020

    Nå har jeg falt skikkelig for tangzhongvarianten og synes det er den beste oppskriften jeg har prøvd på focaccia. Er denne enda bedre eller er tangzhong fortsatt best?? 🙈

  • Silje
    Svar
    Skrevet på19:29, 10. mai 2020

    Laget denne i dag – og det ble suksess! Beste focacciaen jeg noen gang har laget. Denne oppskriften vil bli gjentatt! Takk 🙂

  • Linda Gulla
    Svar
    Skrevet på21:37, 15. mai 2020

    Kan deigen stå kaldt over natten? Så slipper jeg å gjøre alt 17. Mai

      • Merete
        Svar
        Skrevet på21:44, 16. juni 2023

        Hvis man halverer gjærmengden og kaldhever slik som foreslått ovenfor, bør man da temperere deigen før man steker den, eller kan kan ta den rett fra kjøla og inn i stekeovnen?

        Hvorfor bør man forresten halvere mengden gjør hvis man kaldhever? Jeg forstår selvfølgelig at man trenger mindre gjær siden hevingen skjer over flere timer, men hva kan gå galt hvis man beholder vanlig mengde gjær?

  • Gorm
    Svar
    Skrevet på22:55, 30. juni 2020

    Guri hvorfor kommer det så vanvittig med damp når jeg åpner ovnen?

  • Gjertrud
    Svar
    Skrevet på09:19, 17. juli 2020

    Er denne egnet til å fryse ?

  • Ane A
    Svar
    Skrevet på13:03, 25. juni 2021

    Knallgod oppskrift! Dette er hittil den beste oppskriften på focaccia som jeg har prøvd. Får alltid skryt av den

  • Maria R
    Svar
    Skrevet på15:51, 20. august 2021

    Er det riktig at det skal kun være 1dl kokende vann mot 50gr sammalt rugmel finmalt? Jeg fikk en utrolig tørr jevning hvertfall.. måtte opp i 2dl vann for å i det hele tatt få rørt det sammen!

  • Skrevet på15:46, 14. desember 2021

    Min ble helt flat 😅 Aner ikke hvor feilen skjedde. Kanskje i eltingen da den bare hang fast i eltekroken enn å bli eltet 🤷🏼‍♀️

  • Shadi
    Svar
    Skrevet på12:35, 28. desember 2021

    Denne oppskriften er beste oppskriften jeg har sett, jeg lagde i dag, det var kjampegod☺️

    • Astrid S
      Svar
      Skrevet på19:10, 27. juli 2023

      Kan jeg bruke vanlig hvetemel til skålding? Er på hytta og har ikke rugmel…

  • Irene Bildøy
    Svar
    Skrevet på14:36, 8. januar 2023

    Kan jeg bruke siktet rugmel i stedet for sammalt?

  • Ane M
    Svar
    Skrevet på13:11, 25. januar 2023

    Super oppskrift! Får alltid mye skryt av focacciaen når jeg lager denne. En av de beste jeg selv har smakt som alltid blir vellykket med sprø utside og saftig inni.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...