Utstyr

Hva trenger egentlig en konditor av UTSTYR?

 

Mange tror, at MYE og fancy utstyr er halve greia når man skal få til å lage noe fjongt på kjøkkenet. Så feil kan man altså ta.
Her kommer en anbefaling på grunnleggende utstyr man trenger for å kunne lykkes.

Konditorkniv

Jeg kjøpte for snart tyve år siden et knippe kniver som har fulgt meg siden. Den jeg benytter aller mest er denne konditorkniven fra Victorinox

Palettkniv

En palettkniv er svært anvendelig for å stryke opp kremkaker. Du kan velge mellom en helt rett variant, eller denne vist her med knekk i bladet (så slipper du å kline deg inn med krem på fingrene..)

Turnerknife

Denne kniven er for meg en kjær venn. Bruker den særlig mye når jeg jobber med frukt.

Mellomstor kniv

En mellomstor kniv som denne brukes til å skjære, kutte og hakke. Jeg har alltid mine kniver på en knivmagnet på veggen. Ligger de og gnisser i en skuff vil de raskt bli sløve.

Ballongvisp

Denne kommer jeg ikke utenom. Har den i flere størrelser. Den er et must, enten du skal blande kremer, røre i kjelen eller vende inn mel i en luftig masse.

Vekt

Skal du gjøre ting skikkelig er du nødt til å bruke en nøyaktig vekt. En digital vekt koster ikke mye i dag og er kanskje det viktigste redskapet jeg har på kjøkkenet.

Spesialverktøy

Som konditor er man avhengig av å ha noen spesialredskaper. Mange av disse er i dag tilgjengelig for de fleste. (Et kjapt søk på e-bay, og du har ditt verktøy i postkassa en uke etter…)

Spesialverktøy

Dette er modelleringspinner. Modelleringspinner brukes når man skal lage marsipanfigurer, eller lage mønster i sukkerpasta/ marsipan. De koster mellom 100 og 200 kroner og fås kjøpt i spesialbutikker, også på nett. (Søk etter marzipan modeling tools) Det flinnes flere varianter av modelleringspinner, men disse har altså blitt mine favoritter.

Tyll

I disse cup-cake tider er dette knapt nok et spesialredskap. Disse kalles tyller, på engelsk nozzle. Den brukes i enden av en sprøytepose til å sprøyte kremer og masser. Husk at du kan variere utseende på det du sprøyter opp ved å «åpne» og «lukke» tyllen.

Engangssprøyteposer i plast

Skal du sprøyte pisket krem, eller andre masser er dette posen jeg bruker. Sprøyteposer av litt tykkere plast som kastes etter bruk.

Silikonmatte

I stede for bakepapir benytter jeg silikonmatte. Vask av og bruk igjen, og igjen og igjen.

Rivjern i særklasse

Denne erstatter det gamle «svigermor»-rivjernet. Lynskarpt! Navnet er Microplane. Fås i flere størrelser.

Justerbar kakering

Denne er genial for moussekaker, og egner seg dersom du skal legge et lokk med gele. Kaker kan settes kjølig i ringen – kaken får stivne før du jobber videre med den.