- Krem.no - https://krem.no -

Fredagsboller fylt med vaniljekrem og sjokolade

Da jeg startet bakingen av disse bollene kalte jeg dem «bollemus» siden jeg putta sjokolademus inni sammen med vaniljekremen. Men, så leste jeg hva det ordet betydde (off), og ba da følgerne mine på Instagram om et nytt navn. Der var meningen unison: DE MÅ HETE BOLLEMUS!!

Sorry, jeg feiga ut. Dessuten, det navnet er brukt av dama som holder til i Harstad, hun som driver butikkene under navnet «Bakerinnen» og som har skrevet boka «Djævelsk godt». Dra gjerne til Camilla Johansen. I butikkene hennes finner du bollemus i disken.

En annen grunn til at det måtte bli et annet navn er at de færreste har sjokolademus i skapet. Da er det greit med fredagsboller, fylt med hakket sjokolade og vaniljekrem. Jeg er IKKE sponsa av Nidar, men sjokolademus er det beste smågodtet jeg vet. Til bursdagen min fikk jeg en hel boks. Av den grunn fikk jeg lyst til å teste hvordan det smaker innbakt i en bolle. Til min store overraskelse smakte det heeelt fortreffelig. Som sagt. du får samme gode smaken av å tilsette litt hakket sjokolade. Ja, jeg sa litt. Blir det for mye blir det for mektig.

Bollene ble laget tangzhong-style. Du velger selv hvilken bolleoppskrift du vil bruke. Jeg legger ut link til begge, både med og uten tangzhong-jevning.

Fredagsboller med vanilje og sjokolade (ca. 17 stk)
Lag en porsjon bolledeig, enten tangzhong eller vanlige boller
Her finner du oppskrift på begge typer.

En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.

17-20 sjokolademus eller 50 g hakket sjokolade
Svensk perlesukker (valgfritt)

Slik gjør du:
Lag bolledeig som beskrevet. Etter deigens første hvile, del den i biter på 65 gram – ca. 17 stk. Rull deigen til boller. Klem bollene paddeflate. Legg på ca. 1 ss vaniljekrem og dryss på hakket sjokolade, eller legg på en sjokolademus. Klem deigen rundt fyllet. Fukt gjerne kantene på deigen med vann, slik at den hefter godt sammen. Legg bollen med skjøten ned i en langpanne (30 x 40 cm) med bakepapir. Når alle bollene er fylt, sett langpannen til etterheving i ca. 30-45 minutter. Jeg penslet ikke disse bollene, men sprayet dem med vann for at de ikke skulle tørke ut. På toppen drysset jeg svensk perlesukker (som du kan få kjøpt i Coop obs og hos enkelte Meny-butikker).

Stek ett hakk ned fra midten på 220 grader i 12-15 minutter. Jeg skrudde over å varmluft etter 6 minutter.

Del deigen i 65 g store biter, eller 17 like store biter. Trill boller, klem flate, legg på vaniljekrem og sjokolade. Klem sammen og legg med skjøten ned i en langpanne.
Etterhev 30-45 minutter. Pensle med egg eller spray med vann. Dryss evt på perlesukker.
Tangzhongdeig MÅ steke lenge nok, hvis ikke klapper de sammen. Disse stekte i 12-13 minutter, mest på varmluft.
Bollen i midten av langpanna hadde fortsatt skum inni seg 🙂
Sjokolademus er laget av sukkerskum og vil derfor mest sannsynlig smelte inni de ytterste bollene (gjør ingen ting – det smakte fortreffelig). Uansett, om du har sjokolademus eller bare hakket sjokolade, kombinasjonen av vanilje og sjokolade i bolle er himmels god!