Boller til fastelavn

Boller til fastelavn

Om få dager er det fastelavn og her gir jeg deg TO måter å lage boller på. Den ene er de supermjuke tangzhong-bollene, den andre – min vanlige bolledeig. Hvis du ikke veit hva tangzhong er – les mer her

Boller tangzhong anbefales dersom du skal bake bollene dagen før de skal fylles med krem. De vil holde seg mjuke og saftige. Etter at bollene er avkjølt, pakk dem inn i plast og la ligge på benken til dagen etter.

Fyll! Jeg har laget tre varianter. En med mandelmasse, en med bringebærsyltetøy, vaniljekrem og krem og en med jordbærsyltetøy og krem. Du velger!

Hva slags gjær? Jeg bruker fersk blå gjær. Du kan gjerne bruke rød (til søte deiger). Det går litt raskere fordi gjærtypen er laget for å reagere med sukkeret i deigen. Jeg bruker fortsatt blå fordi man ved å la deigen heve sakte(re) utviker mer smak i deigen. Skal du bruke tørrgjær bruker du 5-6 gram (litt under halv pakke). Tørrgjær trenger litt lenger tid på å komme i gang, bruk gjerne litt lunken væske.

Boller – tangzhong style (ca. 15-18 boller)
jevning:
40 g mel
200 g melk
avkjøl jevningen før du blander inn resten (bortsett fra smøret)

Tilsettes i tillegg til jevning:
460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
175 g  kald væske (gjerne melk)
75 g smør i terninger (tilsettes etter ca. 10 min)
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt


Slik gjør du:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den til kokepunktet så den tykner. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 8-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett opp farten siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 50 gram eller mer. Rull til boller og sett på en plate kledd med bakepapir.
6.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
7.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)

Boller (15-18 boller)
500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
1 egg til pensling (valgfritt)
en liten klype salt

Slik maler du kardemomme selv

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett romtemperert eller kald melk og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 8-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett opp farten siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 50 gram eller mer. Rull til boller og sett på en plate kledd med bakepapir.
6.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
7.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)

Hvor mye kremfløte og vaniljekrem trenger du? 
3 dl kremfløte holder til ca. 8-10 boller. Hvis du vil fylle litt vaniljekrem i midten klarer du deg med en halv porsjon vaniljekrem.

Slik pisker du krem

1/2 porsjon vaniljekrem

Mandelfyll:
100g mandler
100 g melis
2-3 ss kokende vann
Kjør sammen mandler, melis og vann i en foodprocesor. Tilsett mer vann om konsistensen er fast. Ønsker du en litt mer spennende smak på mandelfyllet kan du for eksempel riste mandlene i stekeovnen på 200 grader i 7-10 minutter, eller tilsette for eksempel litt rom eller cognac i steden for kokende vann.

Rørte bær:
Bruk friske eller frosne bær. Rør sammen i en mikser eller knus bærene med en gaffel. Smak til med sukker.

Del bollene i to. Ha på rørte bær eller vanlig syltetøy/ mandelmasse. Ha på krem og eventuelt vaniljekrem. Legg på toppen av bollen og dryss på litt melis på toppen.

Supergode boller! Love it! Love it! Love it!

1Kommentar
  • Lise Saur
    Svar
    Skrevet på20:36, 3. mars 2019

    I dag ble det fastelavensboller tangzhong style. Første forsøk med denne bakemåten. Ble godt mottatt i heimen 🙂 Myke og gode boller! Spennende å se om de er like gode i morgen!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits