- Krem.no - https://krem.no -

Gomlekaker (cookies av brune pinner)

Kjeks, cookies eller brune pinner? Jeg fikk enormt mange forslag på hva disse skulle hete, men falt for forslaget til Ann Elin: Gomlekaker! Tusen takk!  

I går spurte jeg (på Instagram) hva dere ønsket å se på bloggen i sommer, og da fikk jeg til svar: enkle oppskrifter og oppskrifter med sesongens bær. Mange skrev kjeks eller cookies, og dermed startet hodet mitt å spinne. Kom til å tenke på husets soleklare julekakefavoritt: brune pinner. Som egentlig er en svensk kola-kake-oppskrift.

Oppskriften ble laget i dag, men ikke som pinner. Trillet kuler av deigen og lagde cookies, med masse sjokolade. Porsjonen er ikke særlig stor. Gjør du som meg og ikke lager kakene særlig store, blir det i alle fall 20- 25 stk. Du må gjerne putte andre ting i deigen, som for eksempel: alle typer nøtter, mandler, hvit, lys eller mørk sjokolade, daim eller noe annet du kan like.

Har du ikke brunt sukker? Det brune sukkeret gir en bedre karamellsmak og reagerer med natron. Vil du bytte ut det brune sukkeret med hvitt sukker, erstatt natron med bakepulver.

Gomlekaker
100 g romtemperert smør
60 g brunt sukker
120 g hvetemel
1 ss vaniljesukker
1 ts natron
100 g hakket sjokolade

Slik gjør du:
1. Start med å røre smør og sukker lyst.
2. Sikt inn det tørre, bruk gjerne hendene til å kna det sammen til en deig. Til slutt, kna inn sjokoladen.
3. Pakk deigen inn i plast og legg den kjølig en halv time.
4. Del deigen i biter, rull kuler og klem ned så de blir så store som femkroner. La det være litt mellomrom mellom kakene.
5. Stek på 180 grader i 10-15 min (kakene skal være gylne). lag deigen, pakk den i plast og legg kjølig i en halv time. Del deigen opp i biter, trill kuler og klem ned. Stek på 180 grader, midt i ovnen, til de er gylne (10-15 min) Stekt på varmluft, midt i ovnen, 180 grader i 12-14 minutter. Du får mellom 20-24 cookies av oppskriften, så kanskje du bare skulle lage dobbel porsjon med det samme? Disse forsvinner nemlig sååå raskt!