Brune pinner / Kolakaker

Brune pinner / Kolakaker

Julete, sprø småkaker som smaker av smørkaramell

Disse kakene burde komme med en advarsel: blir fort borte!

Flere har spurt meg om jeg kan bake brune pinner. Tar du et kjapt søk på nettet så VRIMLER det jo av oppskrifter på disse kakene. Oppskriftene er stort sett like alle samma, noe jeg finner lite interessant, derfor har jeg tatt utgangspunktet i et svensk oppskrift på kolakakor og vridd litt på den. Kola på svensk betyr karamell, og jada, dette smaker karamellkaker!

​Mine brune pinner er laget uten egg og har du lyst til å gjøre dem enda litt mer julete kan du tilsette det julekrydderet du ønsker, for eksempel kanel, ingefær eller kardemomme. Mandler og sukker på toppen kan sløyfes.

Disse ble kanskje i tynneste og sprøeste laget, så jeg har økt melmegden litt for at de skal henge bedre sammen (jeg brukte 100g mel og har økt melmengden med 25 g)

Ok, nå gjenstår det å se hva du syntes. Skriv gjerne en kommentar hvordan disse ble mottatt.

Brune pinner/ kolakaker
100 g romtemperert smør
60 g brunt sukker
120 g hvetemel
1 ss vaniljesukker
1 ts natronmandler og perlesukker

Slik gjør du:
1. Start med å røre smør og sukker lyst.
2. Sikt inn det tørre, bruk gjerne hendene til å kna det sammen til en deig.
3. Pakk deigen inn i plast og legg den kjølig en halv time.
4. Del deigen i tre like store biter og rull tynne pølser som plasseres på en bakeplate.
5. Klem deigen litt ned, pensle med vann eller egg og strø på finhakket mandler og perlesukker (etter ønske – kan sløyfes)
6. Stek på 180 grader i 10-15 min (kakene skal være gylne).
7. Del i passe store stykker mens stengene enda er litt varme.

Rør smør og sukker sammen, sikt inn det tørre og bland sammen til en deig. Pakk inn i plast og la ligge en halv time i kjøleskap.
Rull deigen til tre like store pølser, klem litt ned og strø på en blanding av hakkede mandler og perlesukker. Stek på 180 grader til kakene er gylne.
Avkjøl litt før de deles opp i passe store biter. Oppbevares i romtemperatur i en tett boks.
6 Kommentarer
  • Astri Skeide
    Svar
    Skrevet på21:26, 29. november 2018

    Hei, jeg laget denne deigen en morgen og la den i kjøleskapet til kvelden. Når jeg tok den ut og tempererte den litt var den nesten umulig å trille til pølser…smuldret rett og slett. Er det fordi jeg lot den ligge? Smaken var super da, jeg greide jo på et vis å trykke ut deigen på en bakeplate😉

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:57, 30. november 2018

      Den trenger å bli litt romtemperert før du kan rulle deigen. Den smuldret rett og slett fordi den var for kald.

  • Heidi
    Svar
    Skrevet på10:55, 1. desember 2018

    Hei, når du skriver brunt sukker; mener du da brun farin – den klissete varianten?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på16:28, 1. desember 2018

      Du kan bruke begge, men jeg har brukt det som er klissete.

  • Torild S. Mælen
    Svar
    Skrevet på15:48, 11. desember 2018

    Jeg ville nok skåret dem i mindre stykker…., men de smaker kjempegodt!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:49, 13. desember 2018

      Enig! Jeg har laget disse tre ganger nå, og tatt nye bilder av TYNNE pinner skåret på skrå, sånn skikkelig…

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits